AFP

Duizenden Bolivianen hebben gezamenlijk een blauw spandoek van bijna 200 kilometer uitgerold. Daarmee wil Bolivia aandacht vragen voor een grensconflict met Chili. De buurlanden steggelen over een strook land langs de Stille Oceaan.

Bolivia raakte het gebied kwijt bij een oorlog in de 19e eeuw en is sindsdien afgesloten van de zee. De regering van het Zuid-Amerikaanse land wil dat Chili de grond teruggeeft, zodat het grondstoffen kan uitvoeren via de Stille Oceaan. Omdat Chili weigert, heeft Bolivia de zaak aangekaart bij het Internationaal Gerechtshof.

Bolivia wil weer toegang tot de zee, daarom rolden Bolivianen een vlag uit tussen La Paz en Oruro LocalFocus

Vanaf 19 maart staan de landen tegenover elkaar voor de rechter in Den Haag. Met de blauwe vlag wil de Boliviaanse president Evo Morales zijn claim kracht bijzetten. "Deze vlag is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen", zei hij bij een ceremonie.

Grootste ter wereld

Duizenden militairen, agenten en burgers hielpen bij het uitrollen van de schier eindeloze banner. De vlag werd langs een weg gelegd door de bergen tussen de hoofdstad La Paz en de stad Oruro. Morales bekeek het project vanuit een helikopter.

Deze vlag is 200 kilometer lang

Volgens de Boliviaanse president is deze vlag de langste ter wereld. Guinness World Records heeft al laten weten dat de organisatie niet gaat controleren of dat ook echt het geval is, omdat de 'langste vlag' geen erkende categorie is.

STER reclame