Pedersen vergooit wereldtitel na val op tien kilometer

Patrick Roest heeft op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround veroverd. De Noor Sverre Lunde Pedersen was in een zetel op weg naar het goud toen hij enkele ronden voor het einde onderuitging in de bocht. Pedersen krabbelde weer overeind, maar was kansloos voor de titel en moest genoegen nemen met zilver.

Negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer kwam na een ontluisterende tien kilometer niet verder dan de vierde plaats in het klassement, achter debutant Marcel Bosker.

Voor Kramer is het de eerste nederlaag op een internationaal allroundtoernooi sinds het WK van 2006. Sindsdien won hij alle 23 allroundtoernooien (nationaal, Europees en mondiaal) waar hij aan de start stond.

Kramer hield zich in na valpartij Pedersen om Roest te helpen

De nummers een (Pedersen) en drie (Kramer) van het klassement voorafgaand aan de tien kilometer reden in de slotrit tegen elkaar. Beide mannen ging hard van start en reden direct enkele seconden onder het schema van Roest.

Kramer kansloos, bizarre val Pedersen

Waar Kramer zestien seconden moest goedmaken op de Noor en dus in de aanval zou moeten, was het tegenovergestelde zichtbaar. Het was Pedersen die ronde na ronde een betere tijd noteerde. De achterstand van Kramer liep alleen maar op. De Fries, die al het hele weekend niet de supervorm toont waarmee hij een decennium lang talloze titels veroverde, ging zelfs naar 34'ers.

Pedersen was daarentegen in een zetel op weg naar de wereldtitel, hij zou de eerste Noorse kampioen worden na Johann Olav Koss in 1994. Hij mocht 7,72 seconden verliezen op Roest, maar reed na 6,400 meter zelfs vier seconden onder de tijd van Roest.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de Noor, tot hij op twee derde van de race het einde ineens onderuit gleed in de bocht. Pedersen verloor zijn bril, stond niet veel later weer op de ijzers, maar zijn kansen op de wereldtitel waren verkeken.

De voorsprong op Roest verdween als sneeuw voor de zon en was op de streep een achterstand van zestien tellen.

Ondanks de val ging Pedersen de onmachtige Kramer wel weer voorbij, die achteraf zei dat hij zich had ingehouden om Pedersen niet naar de titel te rijden.

De uitslag van de tien kilometer

STER reclame