Willem II vernedert koploper PSV met 5-0

Aangepast
Marco van Ginkel treurt, Willem II juicht ANP

Een historische uitslag in Tilburg zaterdag. Koploper PSV kwam er geen moment aan te pas en droop af met een 5-0 nederlaag, pas de derde nederlaag van het seizoen.

Waar PSV vooraf comfortabel uitkeek naar het duel in Tilburg, met een voorsprong van liefst tien punten op Ajax, gingen bij Willem II alle alarmbellen af; de voorsprong op hekkensluiter Roda JC telde nog altijd slechts zes puntjes en coach Erwin van de Looi stapte afgelopen week op.

Dat verschil tussen beide Brabantse clubs was vanaf de aftrap duidelijk te merken in het Koning Willem II Stadion.

Vreugde bij Willem II-speler Thom Haye ANP

De thuisploeg vloog erin. Ben Rienstra vergat aanvankelijk nog de start te bekronen door bij een schot slap af te drukken. Maar nadat Luuk de Jong het Tilburgse doel met een acrobatische omhaal maar net had gemist, benutte Rienstra zijn tweede kans wel.

Doelman Mattijs Branderhorst, aangeslagen door een dijbeenblessure, hield met een knappe voetreflex Gastón Pereiro op slag van rust van de gelijkmaker af.

1/5Sol draagt hattrick op aan supporters Willem II
2/5Rienstra nuchter ondanks 5-0 zege op PSV
3/5'Je kijkt elkaar aan, zo van: hoe is dit mogelijk?'
4/5Van Ginkel: dramatische avond
5/5Cocu: het was niet om aan te gluren

Fernando Lewis had na rust na een knappe individuele actie pech (paal), maar Fran Sol prikte de bal even later in de uiterste hoek.

PSV had nog een half uur tijd om zich te herpakken, maar kwam tot niets. De herboren Tricolores wel en Sol (penalty) en Rienstra maakten het feest met hun tweede treffer compleet. Nadat Luckassen een tweede keer geel kreeg en een tweede penalty veroorzaakte, stond er 5-0 op het scorebord.

Tien punten, Ajax ontvangt Heerenveen

Het verschil tussen de nummers één en twee in de eredivisie blijft tien punten. Ajax ontvangt zondag sc Heerenveen. De beslissing in de competitie zal niet eerder dan begin april plaatsvinden: op 7 april is AZ-PSV en een week later staat PSV-Ajax op het programma.

De cijfers

- PSV lijdt grootste eredivisienederlaag sinds 22 november 1964, uit bij Ajax (5-0)
- Slechts één keer leed PSV een grotere nederlaag in de eredivisie: op 11 mei 1958 werd het 7-1 bij GVAV
- Onder Phillip Cocu verloor PSV nog nooit met 5 treffers verschil
- Willem II won nog nooit met 5 doelpunten verschil van een club uit de traditionele topdrie. Eén keer eerder met 4 treffers, op 1 maart 1959 werd het in Tilburg 5-1 tegen Ajax
- PSV krijgt evenveel doelpunten tegen als in de voorgaande 8 eredivisieduels bij elkaar (5)

.