Luuk de Jong kan zich waarschijnlijk al opmaken voor de titel met PSV ANP

Het moet raar lopen wil PSV over een paar weken niet met de kampioensschaal staan. Nooit eerder slaagde een club erin om acht duels voor het einde van de competitie tien punten (of meer) goed te maken op de koploper van de eredivisie.

Sterker, de grootste voorsprong die ooit werd weggegeven bedroeg vijf punten.

Bij winst op Willem II in Tilburg (19.45 uur) vergroot lijstaanvoerder PSV het nu al gapende gat met nummer twee Ajax, voor in elk geval een halve dag, tot dertien punten. De Amsterdammers ontvangen zondag sc Heerenveen.

Grootste comebacks

De grootste 'comeback' in deze fase van de competitie staat wel op naam van Ajax, dat in het seizoen 2010/2011 acht duels voor het einde vijf punten goedmaakte op PSV.

Siem de Jong schiet Ajax in 2011 naar de landstitel tegen FC Twente ANP

2010/2011: vijf punten

In 2011 is PSV onder leiding van trainer Fred Rutten op titelkoers. Maar na nederlagen tegen FC Twente en Feyenoord, en een remise tegen sc Heerenveen, worden de Eindhovenaren achterhaald.

Ajax beslist de titelstrijd door op de laatste speelronde in Amsterdam met met 3-1 te winnen van Twente. Siem de Jong, nu ook op de loonlijst bij Ajax, is de grote man met twee treffers.

De Brit Denis Neville (rechts) was acht jaar lang coach van Sparta ANP

1962/1963: vier punten

In een competitie met onder meer DOS, GVAV en De Volewijckers lijkt Sparta Rotterdam voor de zevende keer kampioen van Nederland te worden. De Rotterdammers, een taaie opponent voor de traditionele topclubs, staat vier punten voor op PSV, met de aantekening dat een overwinning destijds niet drie, maar twee punten opleverde.

Toch bezwijkt de ploeg van de legendarische Britse coach Denis Neville (later nog kortstondig bondscoach van Oranje) onder de druk. PSV wordt kampioen en zelfs Ajax wipt nog over Sparta heen op de ranglijst.

Feijenoord wint in 1974 behalve de landstitel ook de UEFA Cup. Wim Jansen toont de beker ANP

1973/1974: twee punten

Nog voor de start van de competitie lijdt Ajax met het vertrek van Johan Cruijff naar FC Barcelona de grootste nederlaag. De Amsterdammers gaan desondanks lange tijd aan de leiding, totdat acht duels voor het einde wordt verloren van PSV.

Puntenverlies bij Go Ahead Eagles en een nederlaag tegen De Graafschap maken daarna een einde aan de titelaspiraties in de hoofdstad.

Feijenoord pakt de titel, mede door FC Twente '65, dat tweede wordt, op de voorlaatste speeldag met 3-2 te verslaan. De Rotterdammers grijpen een paar weken later ook de UEFA Cup.

Hoop voor Ajax?

De kans dat Ajax nog kampioen wordt lijkt dus miniem. Enige hoop kan mogelijk worden geput uit het gegeven dat PSV tegen drie van de komende acht tegenstanders punten morste vorig seizoen. Uit bij Willem II (0-0) en ADO (1-1) en thuis tegen FC Groningen (0-0) werd gelijkgespeeld.

Maar zelfs na drie nederlagen voor PSV gaat de titel dit seizoen naar Eindhoven.

STER reclame