NOS VoetbalAangepast

Schöne en Ajax staan al jaren droog: vier jaar is te lang

Schöne: vier jaar geen prijs, dat mag niet

Toen Lasse Schöne in 2012 de overstap maakte van NEC naar Ajax, viel hij met de neus in de boter. Met Frank de Boer als coach veroverde Ajax in zijn eerste seizoen de landstitel en in zijn tweede jaar volgde de Johan Cruijff Schaal en weer een kampioenschap.

Daarna bleef het stil. Ook dit jaar dreigt Ajax overal naast te grijpen. "Vier jaar zonder prijs is te lang", zegt de 31-jarige middenvelder in de aanloop naar het thuisduel met sc Heerenveen van zondag. "Veel te lang. Als topclub mag je dat eigenlijk niet overkomen."

Pijnlijk

"Ik wou dat ik het kon uitleggen", gaat de Deen verder. "Er zijn dit seizoen veel dingen gebeurd, ook buiten het veld, die het moeilijk maken om een sfeer te creëren dat er bij ons niets te halen valt."

Lasse Schöne

Twee weken geleden was het verschil tussen Ajax en PSV nog vijf punten. Na het 0-0 gelijkspel tegen ADO en de 3-2 nederlaag bij Vitesse staat Ajax inmiddels tien punten achter op de koploper.

"Die nederlaag tegen Vitesse deed pijn", aldus Schöne. "PSV verliest weinig punten, dus tien punten achterstand maakt het heel lastig. We hebben het uit handen gegeven."

Lasse Schöne maakt met een penalty de 2-0 tegen sc Heerenveen in 2014

Met nog acht wedstrijden te gaan blijven de Amsterdammers normaal gesproken weer prijsloos. Sinds de invoering van het betaald voetbal pakte Ajax één keer eerder geen enkele trofee in vier opeenvolgende seizoenen: van het seizoen 1961/1962 tot en met de jaargang 1964/1965. Johan Cruijff debuteerde in dat laatste seizoen, waarna Ajax drie landstitels op rij won.

"Natuurlijk is het niet leuk allemaal, absoluut niet", zegt Schöne. "Het komt hard aan. Maar we moeten ook verder. Er komen meer wedstrijden aan en die moeten we winnen. Het is ook belangrijk dat we in ieder geval tweede blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl