NOS NieuwsAangepast

Van PTSS-patiënt naar eigenaar van een drone-racebaan

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Trots kijkt Jonathan Vennema rond. "Ik stond hier een jaar geleden en toen dacht ik: hoe vet zou het zijn als je hierbinnen kunt vliegen." In een van de oude verblijven van Dierenpark Emmen heeft hij een drone-racebaan gemaakt.

Vroeger zaten er piranha's, gifkikkers en vogels en nu kunnen drone-piloten racen over een parcours. De ruimte doet denken aan een Mad Max-wereld. Een verlaten jungle.

Jonathan zet een speciale bril op waardoor je live-beeld van de drone ziet. Hij laat zijn apparaat met hoge snelheid door de ruimte vliegen. Over oude boomstronken, onder loopbruggen door en langs hindernissen gemaakt van zandzakken. Binnen no-time staat de drone weer naast hem.

Zo racet Jonathan Vennema over zijn droneparcours

Hij vertelt hoe hij een jaar geleden bij Toolbox terechtkwam, het bedrijf dat hem heeft geholpen zijn droom te realiseren. Jonathan woonde de afgelopen jaren op een zorgboerderij. Nadat hij op straat slachtoffer werd van zinloos geweld kreeg hij last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hij voelde zich buiten niet veilig en kon niet meer op zichzelf wonen. Drones bouwen was altijd al een hobby van hem. Bij Toolbox kreeg hij de begeleiding die hij nodig had om een bedrijfsplan te schrijven. Vandaag, een jaar later, opent hij zijn drone-racebaan.

Het is wel de bedoeling om geld te verdienen. Natuurlijk is het ook een vorm van altruïsme, maar we willen geen vrijwilliger zijn

Adriaan Pals van Toolbox

Adriaan Pals van Toolbox legt uit wat de bedoeling is van zijn bedrijf. Ze zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt reïntegreren en geen uitkering, dagbesteding of persoonsgebonden budget meer nodig hebben. Dat scheelt de gemeente dus veel geld. "Achteraf krijgen we daar een vergoeding van de gemeente voor."

Bij Toolbox worden ze er nog niet rijk van, maar dat is wel het idee, geeft Pals lachend toe. "Het is wel de bedoeling om geld te verdienen. Natuurlijk is het ook een vorm van altruïsme, maar we willen geen vrijwilliger zijn. We zijn geen zorgverleners."

Jonathan Vennema

Uit onderzoek van adviesbureau PwC blijkt dat veel ondernemers geïnteresseerd zijn in deze vorm van sociaal ondernemen. De afgelopen jaren kwamen er duizenden bedrijven bij. Gemeenten zijn zeer positief over deze ontwikkeling. Maar de samenwerking verloopt nog stroef. Ondernemers worden van het kastje naar de muur gestuurd en gemeenten weten niet uit welk potje de sociale ondernemingen betaald moeten worden.

Samenwerken met de gemeente kan beter, vindt ook Adriaan Pals. "Er zijn geen regels voor, dus je moet nieuwe regels bedenken. Het kost veel tijd en moeite om te communiceren met ambtenaren. Dat is geen onwil, maar komt doordat je vanuit verschillende perspectieven kijkt."

Jonathan Vennema staat verderop te kijken naar de drones die over de baan vliegen. Hij heeft veel te danken aan Toolbox, vindt hij. Hij woont inmiddels niet meer op de zorgboerderij maar zelfstandig, met zijn vriendin. Het gaat erg goed met hem. "Moet je kijken hoe snel het eigenlijk gegaan is en van hoe ver je kunt komen. En dat je dan toch nog iets heel moois kan bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl