NOS NieuwsAangepast

Roken weer fors duurder

Door economie-verslaggever Jeroen Schutijser

De circa 3,7 miljoen rokende Nederlanders weten het waarschijnlijk al: een pakje shag of sigaretten wordt morgen veertig tot vijftig cent duurder. Voor een belangrijk deel komt dat door een nieuwe accijns- en btw-verhoging.

Voor de duurste merken zal de liefhebber voor het eerst meer dan vijf euro moeten betalen. De sigaretten- en shagfabrikanten zien die accijnsverhoging, de derde in vier jaar tijd, tandenknarsend aan. Ze waarschuwen ervoor dat één en ander zal resulteren in onder meer een toestroom aan illegale sigaretten en smokkel.

De schatkist vaart wel bij al dat gerook. Op een pakje sigaretten zit 73 procent accijns en btw, op een pakje shag 66,6 procent. Per jaar komt er in Den Haag ruim twee miljard euro binnen aan belasting.

Stivoro

Stivoro, het kennisinstituut over stoppen met roken, vindt de accijnsverhoging van een kwartje onvoldoende. "Een flinke accijnsverhoging van een euro zou pas echt effect hebben", aldus woordvoerder Fleur van Bladeren. "Dan zie je meer mensen die stoppen met roken."

Het instituut roept het kabinet op niet te bezuinigen op voorlichting. "Dit kabinet doet het rookprobleem nu af als een eigen keuze, in de horeca wordt roken weer beetje toegelaten. Wij zijn bang dat door dit kabinet er weer meer gerookt gaat worden. Die paar miljoen euro die jaarlijks werden uitgegeven aan antirookcampagnes, zijn wegbezuinigd. Dat is een bewuste keuze van dit kabinet."

Stivoro maakt zich ook zorgen om de invloed van de industrie en clubs als VNO-NCW op de politieke besluitvorming. "NRC Handelsblad onthulde onlangs dat minister Hillen, toen hij nog senator was, adviseur was bij sigarettenproducent BAT. Dat had hij moeten melden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl