Het Damrak in Amsterdam
NOS Nieuws

Tot 40 maanden cel voor geweld tegen homo's op Damrak

Twee mannen van 28 en 26 jaar oud die afgelopen zomer twee homoseksuele mannen op het Damrak mishandelden, moeten respectievelijk 3 jaar en vier maanden en 2 jaar en vier maanden de cel in. De twee zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld voor zware mishandeling.

Een man van 23 die ook betrokken was bij de mishandeling van een van de slachtoffers, maar een minder grote rol speelde, wordt 4 maanden opgesloten. De grove aanval van de mannen op de toevallige passanten schokte afgelopen zomer veel mensen.

'Homo's doodmaken'

De twee slachtoffers liepen in juni samen met twee vrienden door het centrum van Amsterdam naar het Centraal Station. Een van de vrienden was gekleed als dragqueen.

In een straat waar veel homobars zijn, kwam het eerst tot een scheldpartij. Zonder aanleiding riep de 28-jarige man tegen het viertal dat het niet was toegestaan om homoseksueel te zijn en dat hij homo's wilde doodmaken. Verder gebeurde er niets, maar een eind verderop werden de twee mannen ineens aangevallen.

Videootje als bewijs

Ze werden geslagen en tegen het hoofd geschopt en dat ging ook door toen ze al op de grond lagen. Een van de mannen was kort bewusteloos. Volgens de rechtbank staat vast dat ze het doelwit waren vanwege hun geaardheid. De aanvallers hebben dat steeds ontkend.

Maar volgens de rechtbank is dat de enige conclusie die getrokken kan worden uit de scheldpartij die aan het geweld vooraf ging en uit een video die de daders kort na het incident maakten. Ze zeggen daarin lachend dat hun slachtoffers homoseksueel zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl