Podcast #DeDag: 'Dit is een diplomatieke overwinning voor Noord-Korea'

Geen tijd om live naar de radio te luisteren? Dan heeft NPO Radio 1 De Dag voor je, een nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. NOS-presentator Jurgen van den Berg spreekt met deskundigen en journalisten van alle omroepen.

Podcast De Dag #27: 'Dit is een diplomatieke overwinning voor Noord-Korea'

"Ik kon mijn oren niet geloven", vertelt Remco Breuker, hoogleraar Korea Studies. Ook hij stond vandaag op met het nieuws dat Trump wil praten met Noord-Korea. Als dat doorgaat, zou het de eerste ontmoeting zijn tussen een zittende Amerikaanse president en een leider van Noord-Korea. Breuker besprak de ontwikkeling in de NPO-Podcast De Dag met presentator Jurgen van den Berg.

Volgens Breuker is dit een diplomatieke overwinning voor Noord-Korea: "Kim Jong-un en zijn vader hebben altijd geprobeerd om één op één te mogen praten met de Amerikaanse president." De ontmoeting zou een grote erkenning zijn voor het land. "Alle Amerikaanse presidenten hebben tot nu toe nee gezegd: er moet eerst worden gekeken naar randvoorwaarden als ontwapening en mensenrechten."

Trump zelf laten onderhandelen zou nu ook niet verstandig zijn, volgens de Korea-kenner. "Hij lijkt niet voorbereid te zijn. Zijn belangrijkste Noord-Korea-kenner is met pensioen gegaan, hij heeft geen ambassadeur daar. Hij is nu dus niet in staat om de altijd extreem goed voorbereide Noord-Koreanen weerwoord te bieden. Dat is extreem zorgelijk."

Verder in De Dag:

  • Bibian Mentel mag met de Nederlandse vlag lopen tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen, in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang. Negen sporters doen er mee namens Nederland, dat waren er nog nooit zoveel. Waar moet je eigenlijk aan voldoen om mee te doen aan de Paralympics? Arno Mul is bondscoach van het atletiekteam en vertelt over het classificatiesysteem.
  • Rapper Damso maakte veel los in België met een rap die vrouwonvriendelijk wordt gevonden. In het lied heeft hij het over 'sletten neuken' en 'ejaculeren over borsten.' Dit alles in een lied dat bedoeld was als verbroederend WK-lied. De voetbalbond heeft de samenwerking nu opgezegd. Correspondent Sander van Hoorn vertelt over de kwestie.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

STER Reclame