EPA
NOS NieuwsAangepast

Minister staat er volledig achter: geen bewapende bodyguards in De Balie

Minister Grapperhaus staat volledig achter de beslissing om geen bewapende beveiligers toe te laten bij een optreden van een voormalige Charlie Hebdo-journaliste in De Balie in Amsterdam. Hij zegt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid daar "heel zorgvuldig" over heeft nagedacht.

De Frans-Marokkananse journaliste Zineb el Rhazoui sprak gisteravond in De Balie over ernstige bedreigingen aan haar adres. Het Amsterdamse debatcentrum was het niet eens met het besluit om haar beveiligers niet toe te laten. Directeur Albrecht vond dat het vrije woord daardoor in gevaar kwam. "Zo kan een klimaat ontstaan waarin onze gasten zich niet veilig voelen om te zeggen wat ze willen."

Niet laten meeslepen

Grapperhaus vindt dat "we ons niet door allerlei emoties" moeten laten meeslepen. Hij wijst erop dat de Amsterdamse politie "de taak op zich heeft genomen" om het evenement te beveiligen.

De minister van Justitie en Veiligheid had nog niet gereageerd op het besluit van de NCTV. Hij zegt er honderd procent achter te staan en stelt en dat het besluit niet impulsief is genomen. Volgens hem kun je je afvragen of het wel verstandig is om Franse bewapende beveiligers toe te laten tot een Nederlands cultureel centrum.

El Rhazoui ontsnapte aan de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo in 2015, waarbij elf collega's door IS-terroristen werden vermoord. Sindsdien is ze doelwit van doodsbedreigingen en gaat ze niet meer zonder lijfwachten over straat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl