De Bulgaarse winkel waar de gestolen telefoons uit Nederland werden verkocht: 'Occasion Den Haag' Politie.nl
NOS Nieuws Binnenland Opmerkelijk

Gestolen telefoons uit Nederland teruggevonden in Bulgarije

Door de app 'Find my iPhone', oplettende buren en flink wat politieonderzoek zijn in Den Haag een aantal Bulgaren tegen de lamp gelopen. Een 44-jarige Bulgaarse man en zijn 43-jarige vrouw zijn aangehouden voor heling en witwaspraktijken; een Bulgaar van 48 en zijn vrouw van 49 zijn gearresteerd op beschuldiging van zakkenrollerij en heling.

De Haagse politie kwam hen op het spoor nadat vorig jaar zeven mensen in verschillende Nederlandse steden aangifte hadden gedaan van diefstal van hun smartphone. De app 'Find my iPhone' wees telkens naar hetzelfde adres in de Schilderswijk.

De politie ontdekte dat daar mensen kwamen die bekendstonden als zakkenrollers. Bovendien had de hoofdbewoner, de 44-jarige Bulgaarse man, geen geregistreerd inkomen in Nederland terwijl hij wel een dure auto voor een groot deel cash had afgerekend.

Signalen uit de buurt

Ook kreeg de wijkagent signalen uit de buurt dat de man veel dure spullen bezat, hoewel hij niet werkte, en geregeld stonden er volgens buurtbewoners dure auto's bij hem voor de deur. Toen de wijkagent in juli vorig jaar zag dat de man met zijn vrouw een auto inlaadde, kennelijk om op vakantie te gaan, besloot de officier van justitie het tweetal te laten aanhouden.

In hun huis nam de politie een flink geldbedrag en dure gestolen smartphones in beslag. Uit onderzoek aan laptops die werden gevonden, bleek dat er honderden iPhones verbonden waren geweest met die laptops. Zeker 260 daarvan stonden in Nederland als gestolen geregistreerd.

Doorzoekingen in Bulgarije

Het bleek dat het echtpaar de gestolen telefoons naar Bulgarije bracht en daar verkocht in een winkel met de opmerkelijke naam 'Occasion Den Haag'. Uit chatgesprekken werd steeds duidelijker dat de twee deel uitmaakten van een crimineel netwerk. Haagse rechercheurs reisden daarop naar Bulgarije om te helpen bij huiszoekingen waarbij sieraden, horloges, geld en gestolen telefoons werden gevonden.

De Haagse politie is tevreden over de resultaten van het onderzoek: "Hiermee kunnen we de wijkbewoners laten zien dat misdaad niet loont en dat wij als politie iets doen met de signalen die wij vanuit de buurt krijgen. Melden helpt dus", zegt de wijkagent in de Schilderswijk.

STER reclame