NOS NieuwsAangepast

'Bijna elk ziekenhuis worstelt nog met gevolgen griepgolf'

Ziekenhuizen schrappen taken en schakelen niet-medisch geschoold personeel in om verpleegkundigen zo veel mogelijk te ontlasten.

Dat signaleert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Volgens NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst worstelt "nagenoeg elk ziekenhuis in Nederland" met de griepgolf die inmiddels twaalf weken aanhoudt.

Vanochtend maakte zowel de Rotterdamse als de Schiedamse vestiging van het Franciscus Gasthuis bekend dat geplande operaties uitgesteld worden, meldt RTV Rijnmond. Ook het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft de afgelopen werken meerdere keren een korte opnamestop moeten afkondigen voor de spoedeisende hulp. Omroep Brabant schrijft dat honderden behandelingen in Tilburg, Waalwijk en Eindhoven zijn doorgeschoven.

Volgens de NVZ gaat het bij uitstel om 'planbare' behandelingen zoals een staaroperatie. "Helaas zijn er al patiënten van wie de ingreep al een paar keer van datum is veranderd."

Werkdruk

Er is sprake van een vicieuze cirkel: er blijven patiënten binnenkomen die het personeel besmetten. Daardoor vallen verpleegkundigen uit; door de onderbezetting stijgt de werkdruk waarna weer meer verpleegkundigen ziek worden.

Om dat te doorbreken, gaan ziekenhuizen flexibeler om met personeel, ziet de NVZ. "Niet-medisch geschoolde hulptroepen nemen taken over als bedden opmaken bijvoorbeeld. Ook hoor ik zo her en der dat ziekenhuizen minder aan registratie doen."

Zoenen

Volgens de meest recente cijfers hebben 162 op de 100.000 mensen griep. De epidemie duurt inmiddels al twaalf weken, in drie varianten.

Het vermoeden is dat meer mensen besmet zijn geraakt tijdens het carnaval en dat mensen elkaar opnieuw besmetten. Van der Horst: "Als er berichten zijn dat het aantal griepgevallen afneemt, worden mensen onvoorzichtiger met hygiëne. Ze gaan weer zoenen."

In Zeeland worden vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet. Eerdere meldingen van opnamestops kwamen uit Drenthe, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Ook het onderwijs in Friesland kampt met de gevolgen van griep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl