Het schilderij 'Amo te, ama me' van Lourens Alma-Tadema Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft in New York een Global Fine Art Award gewonnen. Deze prijs staat ook wel bekend staat als de 'museum-Oscar'.

Het museum krijgt de prijs voor de expositie Alma-Tadema: klassieke verleiding. De schilder verbeeldt scènes uit de Oudheid, in Leeuwarden waren ruim 80 werken van hem te zien. Directeur Kris Callens nam in New York de prijs in ontvangst.

"We zijn supertrots dat we wat meer op de wereldkaart staan en deze prijs hebben gewonnen," zei hij tegen Omrop Fryslân. "Ze kenden ons niet en Alma-Tadema ook niet."

De tentoonstelling over Lourens Alma-Tadema (1836-1912), geboren in Dronryp, trok afgelopen winter 158.000 bezoekers, een record voor het Fries Museum. Er waren lovende reacties uit binnen- als buitenland.

Het Fries Museum won in de categorie 'Best Impressionist and modern solo artist 1838-WW II'. Directe concurrenten waren het Haagse Gemeentemuseum met De ontdekking van Mondriaan en de Amerikaanse Pulitzer Art Foundation met werk van Medardo Rosso.

Voor een Global Fine Art Award waren verder onder meer in de race het British Museum en de Tate-musea in Londen, het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid en het Guggenheim in Bilbao.

STER reclame