jwilms | Flickr | Creative Commons by-nd

Monniken van de Belgische Sint-Sixtusabdij zijn boos op de Nederlandse supermarktketen Jan Linders omdat die hun trappistenbier heeft verkocht zonder toestemming. Het ging in totaal om 300 houten kratjes met elk 24 flesjes. Klanten mochten maximaal twee flesjes kopen. De voorraad is nagenoeg uitverkocht, zegt een woordvoerster van Jan Linders.

De super, die zich afficheert als bierspecialist, verkocht gisteren eenmalig het exclusieve bier uit Westvleteren voor 9,95 euro per flesje, terwijl dat normaal uitsluitend te koop is in de abdij voor een fractie van dat bedrag. Alleen particulieren mogen het kopen voor eigen gebruik, ze kunnen maximaal twee kratjes reserveren en mogen het niet in de handel brengen.

Het bier is (legaal) alleen na reservering te koop bij de abdij in Vlaanderen Marijn Dorrestijn | NOS

De monniken zijn verbaasd dat het bier toch bij Jan Linders terecht is gekomen. "Wij hebben het nieuws via de media vernomen, en zijn enorm geschrokken", zegt een woordvoerder van de abdij tegen de VRT. "We betreuren dat dit zo gebeurt, dit strookt niet met de waarden en visie van onze gemeenschap."

Partners

De woordvoerster van Jan Linders zegt dat de supermarkt het bier "via partners met wie wij al jaren samenwerken" op de kop heeft getikt. Wie dat zijn wil ze niet zeggen. "Wij proberen vandaag contact te maken met de abdij om het uit te leggen. Wij respecteren hun verhaal."

Jan Linders heeft 60 vestigingen, voornamelijk in het zuidoosten van het land.

STER reclame