Nederlandse super stunt met exclusief cultbier, monniken boos

time icon Aangepast
jwilms | Flickr | Creative Commons by-nd

Monniken van de Belgische Sint-Sixtusabdij zijn boos op de Nederlandse supermarktketen Jan Linders omdat die hun trappistenbier heeft verkocht zonder toestemming. Het ging in totaal om 300 houten kratjes met elk 24 flesjes. Klanten mochten maximaal twee flesjes kopen. De voorraad is nagenoeg uitverkocht, zegt een woordvoerster van Jan Linders.

De super, die zich afficheert als bierspecialist, verkocht gisteren eenmalig het exclusieve bier uit Westvleteren voor 9,95 euro per flesje, terwijl dat normaal uitsluitend te koop is in de abdij voor een fractie van dat bedrag. Alleen particulieren mogen het kopen voor eigen gebruik, ze kunnen maximaal twee kratjes reserveren en mogen het niet in de handel brengen.

Het bier is (legaal) alleen na reservering te koop bij de abdij in Vlaanderen Marijn Dorrestijn | NOS

De monniken zijn verbaasd dat het bier toch bij Jan Linders terecht is gekomen. "Wij hebben het nieuws via de media vernomen, en zijn enorm geschrokken", zegt een woordvoerder van de abdij tegen de VRT. "We betreuren dat dit zo gebeurt, dit strookt niet met de waarden en visie van onze gemeenschap."

Partners

De woordvoerster van Jan Linders zegt dat de supermarkt het bier "via partners met wie wij al jaren samenwerken" op de kop heeft getikt. Wie dat zijn wil ze niet zeggen. "Wij proberen vandaag contact te maken met de abdij om het uit te leggen. Wij respecteren hun verhaal."

Jan Linders heeft 60 vestigingen, voornamelijk in het zuidoosten van het land.

Exclusief

De bieren van de Sint-Sixtusabdij hebben een cultstatus. De bekendste soort, Westvleteren 12, is jaren op rij uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Vanuit de hele wereld is er daarom vraag naar de etiketloze flesjes, maar de monniken brouwen alleen "om in eigen behoeften te voorzien en zonder commerciƫle doelstellingen".

Het bier is ook niet zomaar te koop: kratten zijn alleen verkrijgbaar na telefonische reservering bij de abdij. Die reserveringslijn is chronisch overbelast; het kan weken of maanden duren voordat het lukt om een reservering te plaatsen. En alsof dat nog niet genoeg is, moet je je kenteken doorgeven aan de telefonist. Staat jouw auto niet op de lijst, krijg je geen krat mee.

Handel in Westvleteren is voor de monniken uit den boze. Toch verkopen drankenhandels in Belgiƫ en Nederland soms enkele losse flesjes en ook op internet is er levendige handel in het bier. Niet zelden wordt dan 9,95 euro per fles gevraagd. Bij de abdij kost een krat van 24 flesjes, afhankelijk van de soort, 35 tot 45 euro.

STER Reclame