ANP

Als eerste vrouwelijke piloot stak Amelia Earhart de Atlantische Oceaan over. En ook de Stille Oceaan. Dat maakte haar in de jaren 30, maar ook in de decennia daarna, een beroemdheid en een mythe.

Op 2 juni 1937 begon 'Lady Lindy', zoals Earhart werd genoemd, met haar navigator Fred Noonan aan wat de langste vlucht om de wereld moest worden: zo'n 47.000 kilometer. Maar het toestel en de inzittenden verdwenen spoorloos boven de Stille Oceaan.

Hoewel er allerlei theorieën zijn over haar verdwijning, weet niemand wat er echt gebeurd is. Maar nu is daar wellicht verandering in gekomen. Want een Amerikaanse antropoloog beweert dat botten die in 1940 op het eiland Nikumaroro zijn gevonden van Amelia Earhart zijn.

'Vrouw heeft de Atlantische Oceaan overwonnen'

Enkele jaren na de verdwijning werden op Nikumaroro menselijke resten gevonden. Evenals een vrouwenschoen, balsem, een sextant en restanten van een kampement. Dat zou erop kunnen duiden dat Earhart een noodlanding heeft gemaakt op het onbewoonde eiland, waar ze uiteindelijk is overleden aan honger of verwondingen.

Skelet kwijtgeraakt

Een dokter onderzocht de botten destijds, en concludeerde dat die van een man moesten zijn. Daarmee leek de kous af. Maar een emeritus hoogleraar in de VS, Richard Jantz, besloot de botten opnieuw te onderzoeken met de moderne forensische apparatuur.

Helaas bleek het skelet te zijn kwijtgeraakt, maar de aantekeningen van de arts uit 1940, waren wél bewaard gebleven. Hij had de schedel, het scheenbeen, het spaakbeen nauwkeurig opgemeten.

Lichaamsbouw

Die gegevens voerde Jantz in in een computer voor forensisch onderzoekers. Ook liet hij de afmetingen van de botten vergelijken met de lichaamsbouw van Earhart. Volgens de uitkomsten van het onderzoek is het 99 procent waarschijnlijk dat de botten inderdaad van Earhart zijn.

Wat Jantz betreft is het, in combinatie met de andere vondsten op Nikumaroro, zelfs 100 procent zeker dat het om de beroemde pilote gaat.

STER reclame