Bart Hordijk van Monex Europe
NOS NieuwsAangepast

Draghi's woorden onder loep: eurokoers golft op wat er (niet) gezegd wordt

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

In drie minuten tijd verdampten er miljarden euro's. Reden? Een paar woorden die de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi uitsprak. Of beter, juist wegliet. Management by speech heet dat.

Aan de Amsterdamse Zuidas, in een klein kantoor vol mannen in pakken op de vijfde verdieping van de WTC-toren, houden analisten en handelaren van Monex de toespraak van Draghi scherp in de gaten. Elke zes weken opnieuw besluit de Europese Centrale Bank (ECB) wat er moet gebeuren met de rente en het monetaire beleid. Dat heeft invloed op de euro. In andere woorden: wat voor stappen zal de bank zetten die de waarde van de euro kunnen beïnvloeden?

Elke cent telt

Daarbij staat er veel op het spel. Bijvoorbeeld voor bedrijven die niet alleen in Nederland werken, maar ook buiten Europa actief zijn. Zoals een Nederlands bedrijf dat bloempotten verkoopt die het in Amerika laat maken. In Amerika betaal je immers in dollars. Dit bedrijf zal dus regelmatig euro's in dollars moeten wisselen, en andersom.

Of een euro 1,24 dollar waard is, of 1,25 dollar lijkt een onbelangrijk verschil. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn, zegt marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe. "Voor een bedrijf dat honderd miljoen euro in dollars moet wisselen, loopt het verschil al snel in de miljoenen."

Kijk hieronder mee hoe marktanalist Bart Hordijk kijkt en luistert naar de woorden van Draghi:

Hoe een analist kijkt naar ECB-baas Draghi

Draghi zal niet onomwonden vertellen wat bedrijven te wachten staat, verwacht Hordijk van tevoren. In plaats daarvan weegt hij zijn woorden op een goudschaaltje en praat hij vaak nogal omslachtig. "Want hij wil handelaren niet aan het schrikken maken. En hij wil niet dom overkomen, als blijkt dat het straks toch allemaal weer iets anders ligt."

Het gevolg van zoveel voorzichtigheid is dat een klein woord dat hij wel of juist niet zegt, hele grote gevolgen kan hebben.

Wat Draghi niét zei

Dat is waar Hordijk om de hoek komt kijken. Hij houdt de vier schermen voor zijn neus scherp in de gaten. Op een staat live de wisselkoers van de euro versus de dollar. Op een ander volgt hij de speech van Draghi. Een derde scherm volgt wat er op Twitter gebeurt. In het vierde scherm tikt hij aantekeningen, die valutahandelaren houvast moet bieden om zo meteen eventueel actie te ondernemen voor hun klanten, zoals de bloempottenverkoper.

Om 13.45 Nederlandse tijd schiet de waarde van de euro omhoog. Wie wil begrijpen waarom, moet goed lezen. De ECB heeft zojuist een persbericht uit laten sturen waarin het monetaire en rentebesluit staat. Wat de koers in beweging zette kwam niet door wat daar stond, maar door wat er uit was weggelaten.

Waarde omhoog

Dat waren de woorden 'easing bias'. Daarmee wil de centrale bank zeggen: mocht het nodig zijn om de economie te schragen en de inflatie op te jagen dan zullen we weer meer schulden opkopen. Dat die zin nu verdwenen is, zien handelaren als een teken dat de ECB verwacht dat het de komende tijd wel goed zal gaan met de economie en de inflatie, en dat zulke maatregelen dus niet meer nodig zijn. Dat maakt de euro sterker.

Dus kopen handelaren snel euro's in, met het idee dat die meer waard zullen worden. Of in elk geval, dat anderen zullen denken die meer waard zullen worden. Want als genoeg mensen maar denken dat het goed gaat en meer euro's kopen, gaat de waarde vanzelf omhoog.

De Amsterdamse beurs

Niet alleen mensen, handelaren zoals degenen die Hordijk bijstaan, maar ook computergestuurde programma's spelen een rol. Die zijn zo geprogrammeerd dat ze bij bepaalde woorden, een combinatie aan woorden of in dit geval het wegblijven ervan, aan het inkopen slaan. Nog zonder het hele persbericht te hebben gelezen.

Niet veel later zakt de boel weer in. Draghi is aan het woord. Hij heeft zojuist gezegd dat de weggelaten zin eigenlijk niet zoveel betekent. Mocht de ECB het echt nodig vinden, dan zal hij namelijk altijd wel maatregelen nemen om de euro op te krikken. Handelaren nemen hun winst en wisselen hun euro's weer om.

Goed doordacht

Of Draghi zich bewust is van de acute impact van zijn woorden? "Absoluut", zegt Hordijk, "Over het persbericht, zijn toespraak en de volgorde waarin hij de boodschap vertelt is goed nagedacht. De grote schommeling in de waarde van de euro is zo weer snel teniet gedaan, precies zoals de bedoeling was".

En mocht nou blijken dat handelaren aan een half woord van Draghi niet genoeg hebben, dan rest hem altijd nog een andere optie, vertelt Hordijk. "Dan zul je zien dat een anonieme bron bij de ECB de komende uren alsnog de juiste boodschap naar buiten lekt." Waarna de koers zich hopelijk weer netjes zal herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl