Massale staking Spaanse vrouwen op Internationale Vrouwendag

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Vrouwen laten de wereld draaien'

In Spanje hebben miljoenen werknemers meegedaan aan de "feministische staking" op Internationale Vrouwendag. Spaanse vakbonden steunen de werkonderbreking door vrouwen, maar ook mannen mochten vandaag staken, omdat de wet discriminatie verbiedt. De actievoerende vrouwen eisen gelijke betaling en een veilige werkplek zonder seksuele intimidatie.

Volgens de grootste vakbonden hebben 5,3 miljoen mensen het werk vanochtend gedurende twee uur neergelegd. "Als wij stoppen, stopt de wereld" luidt de slogan van de stakende vrouwen. Elders wordt 24 uur gestaakt.

In 120 grote en kleine Spaanse steden wordt vanavond gedemonstreerd voor gelijke rechten. In onder meer Madrid, Barcelona en Valencia hebben zich vele duizenden vrouwen op straat verzameld.

Demonstratie in Barcelona EPA

Vanochtend blokkeerden stakende Catalaanse vrouwen al een snelweg bij Barcelona. De oproerpolitie maakte snel een eind aan de protestmanifestatie. In het hele land vielen honderden treinen uit, en in de media waren geen presentatrices meer te horen. Op scholen en in de gezondheidszorg werd niet of nauwelijks gestaakt.

Ook elders in de wereld wordt stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Zo waren er demonstraties in Afghanistan, Pakistan en India voor gelijke rechten en tegen seksueel geweld.

Turks vrouwenprotest

In Istanbul gingen duizenden vrouwen in weerwil van de noodtoestand de straat op om gelijke rechten te eisen. De politie greep niet in. Ook homo's en transseksuelen namen deel aan de 8-maart-manifestatie. Onder de vele spandoeken en slogans waren nauwelijks boodschappen die tegen de regering Erdogan waren gericht.

In de Filipijnse hoofdstad Manilla protesteerden honderden vrouwen tegen president Duterte, in hun ogen de grootste schender van vrouwenrechten in Azië. De activisten overhandigden bloemen aan de echtgenotes en moeders van drugsgebruikers en -dealers die op last van de zero-tolerance-president zijn doodgeschoten. Duterte zorgde onlangs nog voor ophef met zijn uitspraak dat militairen vrouwelijke communistische rebellen in hun vagina mogen schieten.

Protestmars in Manilla AFP

STER Reclame