Grafveld van vermogende Romeinen gevonden in de Betuwe

Aangepast
Romeinse grafgift @Rijkswaterstaat

Archeologen hebben een compleet Romeins grafveld met 48 graven uit de tweede en derde eeuw na Christus opgegraven bij Bemmel. Rijkswaterstaat liet bij deze Gelderse plaats onderzoek doen omdat de snelweg A15 hier wordt doorgetrokken. De vondst werd vandaag gepresenteerd. Verslaggever Trudy van Rijswijk sprak met de betrokken archeoloog.

"Het lijkt wel een jongensboek", zegt archeoloog Pepijn van de Geer. "Na twee weken vonden we al een tufstenen askist. Vervolgens een kuil met daarin een bronzen schaal, aardewerk van hoge kwaliteit en een olielamp."

Zo ging het maar door, de archeologen vonden nog eens vijf askisten (kistjes waarin crematie-as werd bewaard), waarvan er vier nog volledig intact zijn. Dat is heel bijzonder; er werden in Nederland wel eerder askisten gevonden maar nog nooit zes tegelijk.

Opgraving bij Bemmel Rijkswaterstaat

De Romeinen cremeerden hun doden. Daarna begroeven ze de crematieresten in een grafveld, dat bestond uit opgeworpen grafheuvels met kisten. In de kuil werden ook allerlei giften gelegd, die als offers voor de goden moesten dienen. Dat alles werd bedekt met zand, waardoor er een kleine heuvel ontstond. Daarvan zijn er op de vindplaats nu 48 opgegraven, en het vermoeden is dat er nog meer zijn.

1/4Romeins graf @Rijkswaterstaat
2/4Grafgiften ADC ArcheoprojectenARCHOL
3/4Groene bronzen schaal en schenkkannen Trudy van Rijswijk
4/4Gevonden parfumflessen Trudy van Rijswijk

In het grafveld zijn veel luxe grafgiften gevonden. Persoonlijke eigendommen worden zelden aangetroffen, maar de archeologen ontdekten op deze plek rijk versierde bronzen schenkkannen, kledingspelden, haarnaalden, spiegels, een schaar en zelfs een compleet parfumflesje (met inhoud).

Daarnaast zijn bijzondere zaken gevonden, zoals fragmenten van vier perkamentrolhouders (tot nu toe nauwelijks in Nederland aangetroffen) en een stenen grafmonument met een vrouwenafbeelding. Bijzonder is ook de vondst van een babyskelet.

Zo'n rijke grafcultuur met de bijbehorende grafgiften is alleen bekend uit Romeinse steden als Nijmegen of van hooggeplaatste villabewoners in Zuid-Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Meest noordelijke villa

Dit betekent dat er vrijwel zeker een Romeinse villa bij Bemmel moet liggen; wellicht de meest noordelijke in het Romeinse rijk. Er zijn nog geen villa's gevonden, maar Pepijn van de Geer is ervan overtuigd dat ze er zijn.

"We hebben een heus monument gevonden, waarvan de beelden die het versierd hebben nog redelijk intact zijn. En de plek waar de mensen daadwerkelijk werden gecremeerd. Dan móet er een villa in de buurt zijn waar deze rijke mensen gewoond hebben. We weten alleen nog niet waar, maar we zoeken verder. Dit is wel zo'n prachtige vondst. Hier word je archeoloog voor!", aldus een enthousiaste Van de Geer.

Het grafveld lag slechts 50 centimeter onder de oppervlakte van een akker. Hier rijden naar verwachting over een paar jaar auto's tussen Rotterdam en Duitsland, schrijft Omroep Gelderland.

Dit is een artikel van

STER Reclame