Vier Van Goghs op kunstbeurs TEFAF

Aangepast
Van Gogh, stadsgezicht met ophaalbrug Ivo Bouwman

Op de kunstbeurs TEFAF, die zaterdag begint, zijn vier Van Goghs te koop. Het is voor het eerst dat vier vroege werken van de Nederlandse schilder (1853-1890) tegelijkertijd te koop worden aangeboden.

Een daarvan is Stadsgezicht met ophaalbrug in Den Haag. Dit schilderij liet Van Gogh in 1885 in Nuenen achter bij zijn moeder.

De grootmoeder van de huidige eigenaar heeft het werk in 1904 in Rotterdam gekocht. Het was dus 114 jaar in priv├ębezit. De laatste keer dat het aan publiek werd getoond was in 1960 in Parijs, schrijft 1Limburg.

Vaasjes en potjes

De andere drie werken zijn Gezicht op de Nieuwe Kerk en oudere huizen in Den Haag uit 1883. Dat werk dook in 2016 op bij kunsthandelaar Albricht in Oosterbeek, die het kocht van een Fransman.

Van Gogh, Gezicht op Nieuwe Kerk en oude huizen in Den Haag Omroep Gelderland

Ook is Stilleven met flessen en een schelp te bezichtigen. Van Gogh maakte dat in Nuenen in 1884. In 1904 kocht een particulier het. Het werk wisselde diverse keren van eigenaar; de huidige verkoper bezit het sinds 1968.

Van Gogh, stilleven met flessen en schelp Connaught Brown

Van de eerste drie werken heeft het Van Goghmuseum de echtheid bevestigd. De laatste Van Gogh is het schilderij Seringen uit 1887. De eigenaar verwierf het in 1971.

Van Gogh, Seringen TEFAF

Naast de werken van de Nederlandse schilders zijn ook een tiental Picasso's te koop (schilderijen en tekeningen) en onder andere schilderijen van Jan Steen, Jacob van Ruisdael en Rembrandt.

De TEFAF is een internationale kunstbeurs in Maastricht voor handelaren, verzamelaars en musea. Voordat een stuk daar mag hangen of staan, wordt het streng gekeurd door experts.

De beurs trok vorig jaar 71.000 bezoekers uit 60 landen. De komende beurs omvat 280 stands met ongeveer 25.000 objecten.

Dit is een artikel van

STER Reclame