ANP
NOS Nieuws

PvdA: schakel kappers in bij aanpak geweld achter de voordeur

De PvdA pleit ervoor kappers in te zetten om huiselijk geweld te herkennen. Kamerlid Van den Hul schrijft in een initiatiefnota dat "ondanks de jarenlange inspanningen van veel organisaties, gemeenten, politie en Rijk geweld achter de voordeur nog steeds de meest voorkomende vorm van geweld is in onze samenleving".

De politie registreert elk jaar 65.000 incidenten, maar volgens de PvdA is dat maar het topje van de ijsberg. Van den Hul schrijft dat veel slachtoffers uit schaamte, angst, liefde of financiële afhankelijkheid jarenlang hun mond houden. Ze heeft dat naar eigen zeggen zelf ook gedaan, toen zij werd mishandeld.

Rapporteur

De PvdA wil dat er een nationaal rapporteur komt, die de omvang en kosten van huiselijk geweld in kaart brengt. Overheden en organisaties zouden daarna een akkoord moeten sluiten. Een van de doelen daarbij is dat mensen sneller aangifte doen.

"Beroepsgroepen met structureel en persoonlijk klantcontact, zoals kappers, moeten bij de aanpak worden betrokken." Die zouden mensen bijvoorbeeld kunnen doorverwijzen als ze vermoedens hebben van mishandeling of onderdrukking.

Internationale Vrouwendag

Van den Hul overhandigt de nota vandaag, Internationale Vrouwendag, samen met haar fractiegenoten Dijksma en Kuiken aan premier Rutte,

Van den Hul vertelt in het AD dat ze zelf ook door haar toenmalige partner is mishandeld. Ze durfde er pas jaren later over te praten. Ze heeft er achteraf spijt van dat ze nooit hulp heeft gezocht. Wat ze heeft meegemaakt, is een van de grootste drijfveren geweest om de politiek in te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl