Pasgeboren Emma in MRI-scanner om baby's een betere toekomst te geven
Te vroeg geboren kinderen krijgen vaak problemen met leren, concentreren en sociaal functioneren. Over de oorzaken is weinig bekend. Daarom gaan UMC Utrecht en Universiteit Utrecht nu gezonde pasgeboren baby's onderzoeken met MRI-scans. Hun hersenontwikkeling wordt vergeleken met die van premature baby's.
"Vroeggeborenen worden wel onderzocht met MRI-scans, maar de gegevens konden tot nu toe niet vergeleken worden met de hersenontwikkeling van gezonde baby's en kinderen," vertelt onderzoeksleider Manon Benders. Kinderen zonder medische noodzaak mochten tot voor kort alleen vanaf ongeveer zeven jaar in een MRI-scanner.
De twee dagen oude Emma is de eerste gezonde baby in Nederland die onderzocht wordt. Hoe dat ging, zie je in deze video:
Medisch-ethische commissies wilden jonge kinderen niet blootstellen aan een MRI-scan zonder medische noodzaak. Niet omdat de straling schadelijk zou zijn, de scans worden immers gemaakt met een magnetisch veld, maar de angst bestond dat kinderen gestrest zouden raken door het enorme lawaai dat het apparaat maakt.
Totdat een studie uitwees dat baby's geen last hebben van de MRI mits ze ingebakerd en goed gevoed zijn. "Het heeft geen nadelige gevolgen voor baby's," vertelt Benders. Naar aanleiding van dat onderzoek gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg toestemming voor MRI-scans bij gezonde baby's.
Het MRI-onderzoek is omvangrijk en langlopend. Zo'n honderd vrouwen gaan tijdens hun zwangerschap rond 32 weken voor het eerst in de MRI om de hersenen van hun nog ongeboren baby's in kaart te brengen. De volgende scan is binnen twee weken na de geboorte en dan nog eens op 7-jarige leeftijd.
Toekomstige ouders helpen
Erika Scholten is de eerste van de honderd moeders. Tijdens haar zwangerschap ging ze al in de scanner liggen, en nu is het aan haar twee dagen oude dochter Emma. "Het is gek om je kindje in de MRI-scanner te zien liggen." Maar ze vindt het wel belangrijk, want "ik weet hoeveel artsen eraan hebben. Omdat wij hieraan meedoen kunnen ze de ouders van vroeggeboren kinderen beter adviseren."
Scholten heeft zelf de auto-immuumziekte SLE. "Daar is veel onderzoek naar gedaan en daarom kon ik zwanger worden zonder risico's. Met de informatie uit de scans van mijn baby kan ik toekomstige ouders helpen."
Manon Benders verwacht dat de resultaten van het MRI-onderzoek de zorg voor premature kinderen kan verbeteren. "Door de hersenontwikkeling van gezonde en te vroeg geboren kinderen te vergelijken, zie je waar de afwijking ontstaat. Dan kunnen we de risicofactoren heel vroeg oppikken," aldus Benders. "We hopen de kinderen met een moeilijke start een betere toekomst te kunnen geven."