AFP
NOS Nieuws

Duitse terreurgroep veroordeeld voor aanslagen op asielzoekers en politici

Leden van de Duitse rechts-extremistische 'Gruppe Freital' zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor een reeks aanslagen op asielzoekers en politieke doelen. De zeven mannen en een vrouw hebben straffen gekregen variërend van vier tot tien jaar, onder meer voor het vormen van een terroristische vereniging en poging tot moord.

De veroordeelden zijn verantwoordelijk voor een vijftal aanslagen, in Freital en het vlakbij gelegen Dresden. Doelwit waren twee woningen waar asielzoekers woonden, een auto van een linkse politicus, een partijbureau van die Linke en een linkse woongroep. Er vielen twee gewonden.

De leden (in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar) leerden elkaar in 2015 kennen bij demonstraties tegen de komst van asielzoekers. De regio rond Dresden, waar Freital vlakbij ligt, was in die tijd een centrum van verzet tegen bondskanselier Merkel en haar asielbeleid. De groepering zou andersdenkenden de mond hebben willen snoeren en asielzoekers hebben willen bewegen het land te verlaten door een "klimaat van angst" te creëren.

Het is puur geluk dat er bij de acties van de groep geen doden zijn gevallen.

Openbaar aanklager

Daarbij namen ze volgens justitie doden op de koop toe. "Het is puur geluk dat er bij de acties van de groep geen doden zijn gevallen."

Er was in deze zaak veel kritiek op politie en justitie. Vooral omdat de politie de groep wel snel in het vizier had, maar justitie de ernst van de zaak niet in leek te zien. De zaak zou veel te lang zijn blijven liggen. En toen justitie de groep wél besloot te vervolgen, was dat niet voor terreurdaden, maar voor mindere vergrijpen. De federale openbaar aanklager, die over terreurzaken gaat, nam de zaak toen over.

Justitie doet nog onderzoek naar tien andere verdachten, onder hen naar verluidt drie partners van de nu veroordeelden en een politicus van de extreemrechtse NPD.

De burgemeester van Freital was in elk geval tot vandaag van mening dat je de daden van de groepering niet moet goedpraten, maar dat je er ook niet meer van moet maken dan het is. Op de veroordelingen heeft hij voor zover bekend nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl