Autodiefstal
NOS NieuwsAangepast

Aantal autodiefstallen blijft dalen

Het aantal autodiefstallen blijft in rap tempo afnemen. Vorig jaar werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 8670 auto's buitgemaakt door dieven, 14 procent minder dan in 2016. Ten opzichte van 2010 is de daling 40 procent.

Het CBS vermoedt dat de afname komt door de verbeterde beveiliging van jongere auto's. Een hamer en een schroevendraaier zijn bij die auto's niet meer genoeg, doordat startonderbrekers en alarmsystemen steeds geavanceerder worden.

Er is wel sprake van regionale verschillen. De gemeenten met de hoogste aantallen autodiefstallen per duizend auto's lagen tussen 2015 en 2017 in Limburg, In Valkenburg werden jaarlijks bijna zeven van de duizend personenauto's gestolen.

Aantrekkelijk werkgebied

Gemiddeld in Nederland werden tussen 2015 en 2017 jaarlijks van elke duizend personenauto's er 1,24 gestolen. Ook Arnhem en Nijmegen, met ruim vier gestolen auto's per duizend, staan in de top-10.

Dat er veel auto's worden gestolen in de grensstreek komt waarschijnlijk doordat het een aantrekkelijk werkgebied is voor autodieven, zegt een CBS-woordvoerder. "Omdat ze die auto's dan snel naar het buitenland kunnen krijgen. En omdat de dieven makkelijker uit handen van de politie kunnen blijven."

Ook in de Randstad worden meer auto's gestolen dan elders.

Het percentage autodiefstallen dat door de politie wordt opgelost, is de afgelopen jaren steeds verder gedaald. In 2010 was dat 11 procent, in 2016 nog maar 6,5 procent. Over 2017 zijn er nog geen definitieve cijfers, maar het is al wel duidelijk dat het oplospercentage verder is afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl