Ruime zege voor basketballers Donar in Europe Cup Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het historische Europese avontuur van Donar lijkt een vervolg te krijgen. De ploeg debuteerde vanavond in de achtste finales van een Europees bekertoernooi en is door een klinkende 103-76 thuiszege op Cluj Napoca zelfs dicht bij de kwartfinales van de Europe Cup.

De Groningers reizen volgende week woensdag naar Roemenië voor de return. Beide ploegen troffen elkaar ook in de tweede ronde van de Europe Cup, het vierde niveau van Europa. Donar won toen in Roemenië met 77-73 en thuis met 92-72.

Donar-coach spreekt van 'de hoogste eer'

MartiniPlaza was al ruim een week geleden uitverkocht voor de Europese kraker tegen Cluj en dat was te merken: er hing een uitzinnige sfeer. Coach Erik Braal keek zijn ogen uit. "De stemming was fantastisch. Normaal zeggen de mensen 'gefeliciteerd', maar nu 'bedankt'. Dat is bijna de hoogste eer."

Thuispubliek ontroert Donar-coach Braal

Donar kwam in MartiniPlaza na een aarzelend begin van 13-20 terug tot 19-20 en nam in het tweede kwart snel een voorsprong. Die groeide tegen het pover verdedigende Cluj tot 46-34 bij rust en 79-55 na het derde kwart, waarmee het pleit beslecht was.

Topscorer Brandyn Curry (26 punten) nam drie van Donars vijftien driepunters voor zijn rekening, Evan Bruinsma vier. Cluj liet er in totaal negen noteren.

STER reclame