NOS Nieuws

Kostbare diamant in Nationaal Museum Tsjechië blijkt stuk glas

Voor een museumdirecteur moet het de grootste nachtmerrie zijn, misschien op een inbraak van kunstrovers na: topstukken uit je collectie blijken vervalsingen te zijn. Het overkomt de directie van het Nationaal Tsjechisch Museum in Praag. Bezoekers hebben zich er jaren staan te vergapen aan kostbare edelstenen, die nep blijken te zijn.

Vanwege een grondige renovatie van het museum aan het Wenceslasplein wordt ook de kunstcollectie nagelopen op gebreken. Na een inspectie van de eerste 400 van de ongeveer 5000 edelstenen die het museum rijk is, werd meteen alarm geslagen.

Een diamant van 5 karaat gold tot dusver als het kostbaarste stuk in de verzameling. Het blijkt een slim geslepen stuk glas te zijn, melden Tsjechische media. Ook een ander topstuk, een saffier van 19 karaat, is namaak.

Conservator overleden

De diamant zit al sinds de jaren 60 in de collectie en de saffier ook al tientallen jaren. Het museum zegt dat lastig is vast te stellen of dieven ooit de originelen hebben vervangen door kopieën, of dat er al bij het samenstellen van de collectie is gesjoemeld. De toenmalige conservator van de edelstenen-afdeling leeft niet meer.

"De collectie is ontegenzeglijk niet op orde", gaf onderdirecteur Michal Stehlik toe. Hij werkt aan een overzichtstentoonstelling waarmee het museum in de herfst wil heropenen na een restauratie die zeven jaar heeft geduurd. Stehlik beloofde dat er alleen echte stukken te zien zullen zijn.

Zulke dingen gebeuren

Hoewel de ontdekking van het bedrog geen leuke publiciteit is, tilt de onderdirecteur er niet zwaar aan. "Als je een collectie hebt van zo'n 20 miljoen kunstvoorwerpen, kun je ervan uitgaan dat met een deel ervan iets mis is. Zulke dingen gebeuren. Maar we gaan door met het doorlichten van de hele collectie edelstenen en andere kostbaarheden. Als we daar in 2020 mee klaar zijn, komt er misschien wel een expositie van alle neppers", zei hij tegen een Tsjechisch radiostation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl