NOS Nieuws

Gaan Pechtold en Baudet samen kunst kopen voor de Tweede Kamer?

D66-leider Alexander Pechtold gaat de nieuwe kunstcommissie van de Tweede Kamer voorzitten. Het bestuur van de Kamer, het Presidium, heeft hem daarvoor benaderd en hij heeft ja gezegd.

Pechtold is kunsthistoricus en oud-veilingmeester. De commissie moet kunstwerken aankopen en kunstenaars opdrachten geven voor nieuwe werken. Die moeten een plaats krijgen in de nieuwe Tweede Kamer, die na de grootscheepse verbouwing van het Binnenhof in gebruik wordt genomen.

De kans is groot dat Pechtold in de commissie met een geduchte tegenstander te maken krijgt. Zijn politieke vijand Thierry Baudet van het Forum voor Democratie heeft zich namelijk aangemeld als lid.

Veel te modernistisch

Baudet heeft een uitgesproken mening over kunst. Hedendaagse kunst, met name abstracte kunst, vindt hij ronduit lelijk. Die is volgens hem "te eenzijdig links"en "een aanval op ons thuis".

Baudet ergert zich mateloos aan de kunstwerken die op dit moment in het Kamergebouw hangen. Ze zijn volgens hem veel te modernistisch. Hij wil schilderijen waarvan duidelijk is wat ze voorstellen.

Pechtold ziet wel uit naar de confrontatie. Hij grapte al dat de kunstcommissie "de meest politieke commissie is die ooit door de Kamer is ingesteld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl