Syrische rebellen, ten noorden van Afrin AFP

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) brengen 1700 Koerdische strijders over naar Afrin in het noordwesten van Syrië, om het Turkse offensief daar af te slaan. Een woordvoerder verklaarde tegenover het persbureau Reuters dat de strijders voorheen aan de frontlijn meevochten tegen IS.

De SDF en andere Koerdische strijdgroepen worden gesteund door de VS. Nu moet Afrin verdedigd worden tegen het terrorisme, zei de woordvoerder van de SDF. 700 strijders zouden al zijn gearriveerd in Afrin. Turkije ziet de Koerden in Afrin, dicht bij de grens met Turkije, als een terroristische dreiging.

Vluchtelingenkampen

Turkije is elders in het noordoosten van Syrië bezig met het opzetten van vluchtelingenkampen. Die komen op negen locaties in de omgeving van Idlib en moeten plaats bieden aan 170.000 ontheemden. Die zijn gevlucht voor de troepen van president Assad.

De provincie Idlib is een van de laatste gebieden die in handen zijn van rebellen die tegen het regime-Assad strijden.

Het initiatief voor de opzet van de kampen staat los van het offensief in Afrin. In Idlib heeft Turkije ook zes observatieposten geplaatst, in overleg met Rusland en Iran, om de toestand te de-escaleren. De bedoeling was dat er twaalf posten kwamen, maar dat plan werd doorkruist toen Iraanse milities met Russische luchtsteun een offensief tegen de rebellen in Idlib begonnen.

STER reclame