Boeddhistische processie, vrijdag in de hoofdstad Colombo van Sri Lanka
NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand Sri Lanka vanwege religieus geweld

De regering van Sri Lanka heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege geweld tussen boeddhisten en moslims. Gisteren was er een gewelddadig treffen tussen de twee bevolkingsgroepen in het district Kandy, in het midden van het eiland.

De noodtoestand geldt voorlopig voor tien dagen, en moet voorkomen dat het geweld zich uitbreidt over het land. De spanning tussen moslims en boeddhisten is in het afgelopen jaar opgelopen. Boeddhisten beschuldigen moslims dat ze mensen dwingen zich tot de islam te bekeren en dat ze vernielingen aanrichten aan boeddhistische gebouwen.

Nationalistische boeddhisten protesteren ook tegen de komst van islamitische Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar naar Sri Lanka.

De regering heeft militairen en extra politie naar Kandy gestuurd, na brandstichting door boeddhistische groepen in winkels van moslims. Dat gebeurde nadat een vrachtwagenchauffeur van de boeddhistische meerderheid op Sri Lanka was omgekomen na een gevecht met vier moslims. In het district is een avondklok ingesteld. De regering heeft actie aangekondigd tegen mensen die op Facebook aanzetten tot geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl