'De olympische vlam tussen Noord- en Zuid-Korea is er nog'

Aangepast
Het diner met gastheer Kim Jong-un rechts van het midden AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vastberaden om door te gaan met het aanhalen van de banden met Zuid-Korea. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA, terwijl een Zuid-Koreaanse delegatie bezig is met een tweedaags bezoek aan Noord-Korea.

Het is voor het eerst sinds zijn aantreden in 2011 dat Kim een officiƫle delegatie uit Zuid-Korea ontvangt. De afvaardiging is daar om te praten over toenadering tussen de landen. Kim schoof niet alleen aan aan de onderhandelingstafel, maar ook aan een diner met de Zuid-Koreanen, dat maar liefst vier uur duurde. "De olympische vlam tussen Noord- en Zuid-Korea is er nog", analyseert correspondent Marieke de Vries.

"De Nationale Veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, die de delegatie leidt, kreeg twee handen. De vrouw van Kim Jong-un was er ook bij, die zien we niet zo vaak." Ook de zus van Kim Jong-un, die tijdens de Olympische Spelen een brief van Kim aan president Moon van Zuid-Korea afleverde, maakte deel uit van de Noord-Koreaanse delegatie.

Kim Jong-un (r.) begroet de Zuid-Koreaanse delegatieleider AFP

Op zijn beurt heeft Moon nu een brief aan Kim geschreven met de uitnodiging om verder te praten. "Die zou Kim aanvaard hebben, maar daar is niets over bekendgemaakt. Ook of er een topontmoeting tussen Kim Jong-un en president Moon komt, daar hebben we nog niks over gehoord", zegt Marieke de Vries. Zuid-Korea hoopt uiteindelijk dat Noord-Korea zijn nucleaire programma tijdelijk stilzet of zelfs helemaal stopt, maar ook daarover is niks gezegd.

Als de gesprekken tussen de landen zijn afgerond, vliegt de Zuid-Koreaanse delegatie direct door naar de Verenigde Staten, om de belangrijkste bondgenoot bij te praten over wat er is gezegd tijdens de ontmoeting.

STER Reclame