NOS SportAangepast

Landskampioen Donar lonkt naar Europees basketbalsucces

Nederlands basketbalsucces in Europa is zeldzaam. De laatste club die de kwartfinales bereikte van een Europees toernooi was Amsterdam, in 2009. Dat gebeurde destijds op het derde niveau van Europa. Negen jaar later kan het Groningse Donar die prestatie herhalen op het vierde niveau.

Donar staat dinsdagavond tegenover het Roemeense Cluj-Napoca. "We schrijven geen historie", zegt coach Erik Braal. "Grote teams als Amsterdam en Den Bosch hebben dit ook al gepresteerd. Maar dat is al weer even geleden."

Basketballers Donar gaan voor Europees succes: het wordt pittig

Op nationaal niveau gaat het Groningen voor de wind. De ploeg is regerend landskampioen en bekerhouder, won de Supercup en is nu ook weer koploper in de competitie.

Brandyn Curry heeft een groot aandeel in dat succes. De Amerikaanse point-guard, die de lastige taak had de succesvolle naar Frankrijk vertrokken Lance Jeter te vervangen, is uitgegroeid tot een onmisbare schakel. "Ik geniet van elke dag met deze groep, we raken steeds meer op elkaar ingespeeld. We hebben al mooie dingen bereikt, maar er is nog werk aan de winkel."

'Dicht bij elkaar'

In de groepsfase wist Donar zowel uit als thuis te winnen van Cluj. "We hebben al twee goede helften gespeeld. Als dat stabieler wordt, hebben we een kans. Het worden pittige wedstrijden, maar we zijn er klaar voor."

Volgens basketbalcommentator Leon Kersten wordt het, ondanks eerdere overwinningen, geen eenvoudige opgave. "Donar is wel de favoriet, maar het zal veel dichter bij elkaar liggen. Cluj heeft zich de eerste keer een beetje later verrassen door Donar en heeft nu minder last van blessures."

Brandyn Curry

Niet hoger dan derde niveau

Donar komt uit op het vierde Europese niveau. In deze fase van de Europe Cup doen ook instromers uit het derde niveau mee. De hoogste twee divisies zijn volgens Kersten zo goed als onhaalbaar. "Daar zit een commerciële organisatie achter. Op die twee niveaus zijn toeschouwersaantallen en de verkoop van televisierechten leidend."

"De Europese toernooien op het derde en vierde niveau worden door de FIBA, de internationale basketbalfederatie, georganiseerd. Daar is het sportieve element net even belangrijker dan het geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl