Facebook
NOS NieuwsAangepast

Albert Heijn haalt 'seksistisch' voetbalspelletje uit de schappen

Albert Heijn haalt een voetbalspelletje voor kinderfeestjes uit de schappen, nadat er kritiek was gekomen dat het seksistisch is.

Op de verpakking van de soccer box staat 'voor vier jongens'. Ook zitten er vragenkaarten in die bij sommigen in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Bijvoorbeeld de vraag "Wat wil je echt niet zien?" en een van de antwoordmogelijkheden: "Huilende meiden".

De supermarktketen zegt te stoppen met de verkoop omdat het spel "een ongelukkige productomschrijving" heeft. "Wij vinden dat kinderen zelf prima kunnen kiezen met welke spelletjes zij spelen", zegt een woordvoerder.

Toernooicoördinator Hans Stam van een voetbalclub met tien meisjesteams schreef eerder op Facebook: "Weten jullie wel hoe het meidenvoetbal leeft bij v.v. Sparta Nijkerk?".

Stam is blij dat het spel uit de schappen wordt gehaald. "Dit is de beste oplossing. Het had niet eens geproduceerd mogen worden." Hij vindt het spel achterhaald. "Tegenwoordig voetballen zoveel meiden. Die vragenkaartjes waren puur op jongens gericht, en ook nog eens op een seksistische manier. Dat kan niet meer in deze tijd."

Anderen spreken op Twitter van gezeur. Ze vinden dat op alle slakken zout wordt gelegd.

Het spelletje heeft eerder in de winkels gelegen. Vanwege een opruimactie in zo'n 100 filialen lag het er sinds een paar dagen weer. Het spel had niet meegenomen mogen worden in de opruimactie, zegt de woordvoerder. "Wij doen ons best die fout nu te corrigeren."

Ook de op meisjes gerichte fashion box wordt uit de winkels gehaald. Hierin zit volgens de omschrijving "alles voor een fashionfeestje voor vier meiden van 8-13 jaar". Die tekst vindt Albert Heijn bij nader inzien ook ongelukkig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl