NOS NieuwsAangepast

Emté-supermarkten verkocht aan Jumbo en Coop

De Emté-supermarkten komen in andere handen. Groothandel Sligro Food Group verkoopt de 130 Emté-supermarkten aan een gelegenheidsconsortium van Jumbo en Coop. De twee distributiecentra in Kapelle en Putten, de Vleescentrale in Enschede en alle ondersteunende operationele en commerciële afdelingen gaan mee over. Alle medewerkers gaan mee naar Jumbo-Coop.

Geprobeerd wordt ook om de 27 winkelpanden te verkopen aan het consortium. Met de overname is 410 miljoen euro gemoeid. De bedoeling is dat twee derde van de Emté-supermarkten bij Jumbo worden geïntegreerd en een derde bij Coop, de coöperatieve supermarktketen van zelfstandige ondernemers met 260 winkels in heel Nederland.

Naam

Niet duidelijk is of de naam Emté blijft bestaan. Jumbo wil geen mededelingen doen over de exacte verdeling van de winkels en de naamstelling. Emté ontstond in 1965 uit slagerijen in Waalwijk en omstreken. De naam was ontleend aan de initialen van slager Mechie Trommelen.

"Het ligt voor de hand dat de naam Emté verdwijnt, hoezeer mensen soms ook hechten aan een vertrouwde naam", zegt economie-redacteur André Meinema. Bij eerdere overnames door Jumbo van Super de Boer en C1000 verdwenen die namen snel. "Eén naam en merk scheelt heel veel kosten en marketing en geeft veel meer smoel."|

Vooral in het zuiden

Bij Emté werken 6200 mensen, de jaaromzet is ruim 800 miljoen euro. De winkels staan vooral in het zuiden van het land, de bakermat ook van supermarktketen Jumbo, die in dezelfde plaats gevestigd is als Sligro.

Het verhaal over het afstoten van de Emté-supermarkten zingt al meer dan een half jaar rond. De keten is een zorgenkind en heeft met 130 winkels te weinig massa en kan de markt met moeite bijbenen. Het marktaandeel bedraagt slechts 2,5 procent. Sligro zelf gaf in januari toe dat Emté te koop staat.

Beleggers zijn te spreken over de verkoop. Op de beurs noteert het aandeel Sligro bij opening 8 procent hoger op 43,55 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl