Tafel Studio Voetbal 4 maart 2018
NOS VoetbalAangepast

'Sneijder was de exponent van het Nederlandse voetbal'

De opening van Studio Voetbal is gewijd aan Wesley Sneijder. De 33-jarige recordinternational nam eerder op zondag afscheid van het Nederlands elftal. Pierre van Hooijdonk en Kees Jansma maakten, respectievelijk als collega-international en perschef van Oranje, Sneijder van nabij mee.

Bij Van Hooijdonk gaan de gedachten meteen terug naar Nederland-Schotland van november 2003, de 6-0. Na zijn prachtige eerste goal rende Sneijder naar de reservebank en sprong hij Van Hooijdonk in de armen.

"Zijn doorbraak", zegt Van Hooijdonk. "Wij hadden het altijd wel gezellig met elkaar... Een topspeler. En een branieschopper, maar in de positieve zin van het woord. Hij stond er als het écht moest."

"Ik speel je straks helemaal gek, lange lul", zei Sneijder tegen Materazzi

"Ik denk aan het EK van 2008", zegt Jansma. "We stonden in de gang voor Nederland-Italië (3-0, red.). We waren nerveus en die Italianen stonden stoer te wezen. Sneijder keek omhoog naar Marco Materazzi en zei: 'Ik speel je helemaal gek, lange lul.' Wij lachen. En het gebeurde."

NOS-commentator Arno Vermeulen: "2010 was zijn toernooi. Tot in het bejaardenhuis kan hij vertellen dat hij toen topscorer was. Hij was de exponent van het Nederlandse voetbal. Alles wat wij in het voetbal willen zien, had hij."

Voor Sneijder wacht een toekomst bij de oud-internationals en daar is hij meer dan welkom. "Basisplaats gegarandeerd", zegt Van Hooijdonk.

'Bergwijn maakt enorme stappen'

Het tijdperk Sneijder bij Oranje is voorbij. Ronald Koeman kiest deze week bij zijn eerste voorselectie voor de komende interlands tegen Engeland en Portugal voor jongere spelers, voor een nieuwe generatie.

'Spelers als Bergwijn kunnen we bij Oranje goed gebruiken'

Vermeulen denkt aan Steven Bergwijn. De aanvaller van PSV maakte een fraaie goal tegen FC Utrecht en scoorde vier keer in de afgelopen vier wedstrijden. "Hij maakt enorme stappen. Spelers als hij kunnen we goed gebruiken in de toekomst."

"Hij staat op een fantastisch moment op, nu Lozano geschorst is", aldus Van Hooijdonk.

Nieuwe namen

"Wie komen er nog meer in aanmerking voor de selectie van Oranje? Verwachten jullie nieuwe namen?", vraagt presentator Tom Egbers. Enige namen komen ter tafel.

Guus Til? "Is normaal als hij in de voorselectie zit", zegt Van Hooijdonk over de speler van AZ. "Zeker als die voorselectie uit 65 man bestaat, haha."

Het nieuwe Oranje: Weghorst? Til? Kuwas?

Heracles-speler Brandley Kuwas? "Kan, is een reële naam", zegt Vermeulen.

"Wout Weghorst kan ook", zegt Vermeulen ook. "We hebben toch een spitsenproblemen."

Van Hooijdonk ziet AZ-spits Weghorst vooral als pinchhitter, als alternatief als er iets geforceerd moet worden, in geval van een plan B dus. "Maar wat is dan plan A?", vraagt Jansma zich af.

"Dat vind ik nog het interessantste: hoe gaat Koeman spelen?", zegt Van Hooijdonk. "Misschien gaat hij wel met twee kleinere spitsen spelen, met Promes en Depay."

Vreven: het was niet slim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl