Jeffrey Hoogland AFP

Jeffrey Hoogland heeft op de WK baanwielrennen goud veroverd op de tijdrit. De 24-jarige Nijverdaller veroverde woensdag, op de openingsdag van de WK in Apeldoorn, ook al de wereldtitel op de teamsprint.

Hoogland, de Europees kampioen van 2015 en 2017, was in de finale goed voor een tijd van 59,459, nog een tiende sneller dan in de kwalificaties en een wereldrecord op een laaglandbaan.

Veteraan Theo Bos snelde naar het brons. Ook de wereldkampioen van 2005, 34 jaar inmiddels, bleef onder de minuut: 59,955. Het zilver was voor de Australische wereldkampioen sprint Matthew Glaetzer met 59,745.

Luchtwegen

Hoogland, die de hele week last had van zijn luchtwegen, had al goud op zak van de teamsprint, maar vloog er in het sprinttoernooi al in de achtste finales uit.

De laatste keer dat Nederland goud won op de kilometer tijdrit was in 2010, toen Teun Mulder zijn tweede wereldtitel veroverde.

Na het veroveren van de wereldtitel kon Hoogland geen stap meer zetten. "Sprint is een verschrikkelijk onderdeel. En als je hem niet wint, is het helemaal niet leuk", zei de kersverse wereldkampioen.

"Ze (zijn benen, red.) bungelen alleen, ik heb er dan geen besturing meer over. En als je dan tot stilstand komt, dan klapt alle pijn erin."

STER reclame