Europa deze week: grote toespraken (met een 'beetje' visie van Rutte)

Aangepast

Het was de week van de grote toespraken. Mark Rutte en Theresa May. De één vertrekt, de ander blijft in de EU. In de aflevering van Europa deze week kijkt hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers naar de toespraak van Rutte: "De speech is slim opgebouwd", concludeert hij.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Europa deze week - aflevering 4

Europese politici en hun speeches, volgens correspondent Arjan Noorlander is het een trend aan het worden. "Politici stuurden vroeger stukken naar kranten, of ze vertelden het in televisie-interviews. Maar nu zoeken ze een podium om hun boodschap te verkondigen, zonder mensen die op dat moment lastige vragen kunnen stellen. Iets wat we in Nederland nog niet zo kennen."

Toch heeft premier Rutte het deze week op die manier gedaan. Noorlander: "'Ik had een beetje visie', zei Rutte tot zijn eigen verbazing achteraf. De premier houdt er niet zo van. Je zal hem niet zo snel nog een keer zo'n speech zien doen."

In de rubriek Europa deze week zijn iedere week achtergrondreportages, interviews en debatten te zien. Iedere zondag vanaf 13.00 uur op themakanaal NPO Politiek.

Meer weten over Europa van binnenuit en van buitenaf? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS scherpe opinies, hardnekkige geruchten en meeslepende reportages hebben verzameld. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

STER Reclame