NOS NieuwsAangepast

De Oscars van minuut tot minuut

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) werden in Los Angeles de Oscars uitgereikt, dit jaar met een Brits tintje. Hier kunt u de ceremonie van minuut tot minuut terug lezen.

Alle uitslagen staan hier.

05.39 uur: Eind

Na het ererondje voor The King's Speech sluiten Franco en Hathaway de show af, waarbij ze begeleid worden door een kinderkoor dat Somewhere over the rainbow zingt. Aan het eind voegen alle winnaars van de avond zich bij hen op het podium om nog een keer een staande ovatie in ontvangst te nemen.

05.32 uur: The King's Speech gekroond

Steven Spielberg herinnert aan de briljante films die nooit een Oscar wonnen, zoals Raging Bull. "Of je nu vandaag Beste Film wint of niet, jullie zijn allemaal in goed gezelschap."

Met de speech van The King's Speech als geluid worden fragmenten van alle tien kanshebbers getoond. Spielberg leest uiteindelijk zoals toch wel verwacht The King's Speech voor. Van de twaalf nominaties heeft de film er daarmee vier verzilverd. Tom Hooper, Colin Firth en Helena Bonham Carter voegen zich bij de producers op het podium. "Wat een eer om deel uit te maken van een film die zoveel mensen geraakt heeft", zegt een van de makers.

05.20 uur: Acteurs

Hathaway struikelt wat over haar woorden als ze Sandra Bullock moet introduceren ("Voortaan thuis drinken"). Bullock, winnaar vorig jaar, introduceert de vijf genomineerden voor Mannelijke Hoofdrol, waaronder Jeff Bridges, die bijzonder snel weer op zijn plek in de zaal is teruggekeerd. "Jeff, dude. Jij won vorig jaar al, krijgt dit jaar iemand anders even een kans? Genoeg is genoeg."

"Colin", zegt ze tegen de gedoodverfde winnaar van de prijs, "fijn dat de Queen de film leuk vond. Je wilt tenslotte ook wel weer eens terug naar huis." James Franco zit niet in de zaal, maar achter de schermen.

"Ik ben bang dat mijn carrière hierna alleen maar slechter kan worden", zegt Firth als zijn naam genoemd is. De koele Brit geeft toe dat er langzaam iets borrelt in zijn buik. "Ik hoop dat ik mijn praatje kan afmaken voordat mijn benen beginnen te dansen." Aan het eind van zijn dankwoord verexcuseert hij zich: "Ik moet even aan wat impulsen toe gaan geven in de coulissen."

05.12 uur: Actrices

Jeff Bridges heeft een apart woordje voor elke genomineerde Actrice. Annette Bening zit breedlachend naast haar enthousiast klappende man, Warren Beatty. Hij zegt verder nog lang te hopen genieten van de veelbelovende Jennifer Lawrence. Beiden zien echter de hoogzwangere Natalie Portman winnen. "Ik had graag gehad dat deze prijs zou betekenen dat ik met alle andere genomineerden zou mogen werken." Ook dankt ze Luc Besson die haar op 11-jarige leeftijd castte in Leon. Daarna gaat ze de hele crew zo'n beetje langs, voor kostuums, camerawerk en make-up.

05.07 uur: Ereprijzen

Annette Bening introduceert een korte samenvatting van de Governors Awards, waar acteur Eli Walach, regisseur Francis Ford Coppola en filmhistoricus Kevin Brownlow geëerd werden. De drie komen daarna gezamelijk op om applaus in ontvangst te nemen. Jean-Luc Godard, de vierde gelauwerde, liet verstek gaan bij de eerdere ceremonie en komt vandaag ook niet opdagen.

05.02 uur: Luister naar je moeder

Hillary Swank herinnert er nog even aan dat vorige jaar de award voor Beste Regie voor het eerst naar een vrouw ging. Kathryn Bigelow zelf komt hem doorgeven aan nieuwkomer Tom Hooper, die voor zijn eerste grote film The King's Speech meteen een gouden beeldje mee mag nemen. Hij dank zijn moeder. "Dat hebben er al velen hier gedaan, maar dit is anders." Hooper vertelt vervolgens hoe zijn moeder een onbekend toneelstuk zag en meteen daarna haar zoon belde om The King's Speech aan te bevelen. "De moraal: luister naar je moeder."

04.52 uur: In memoriam

Celine Dion zingt Smile terwijl het jaarlijkse In memoriam gespeeld wordt. Ondermeer acteurs Tony Curtis, Leslie Nielsen en Dennis Hopper worden geëerd, evenals regisseurs Blake Edwards en Arthur Penn. Lena Horne krijgt als baanbrekende zwarte actrice een apart moment. Halle Berry stelt dat "we je nooit zullen vergeten", waarna haar beroemde nummer Stormy Weather wordt gespeeld.

04.41 uur: Beledigd

James Franco vindt de titels van enkele films te dubbelzinnig. "Winter's Bone? Rabbit Hole? How to train your dragon? Dan kan echt niet."

Daarna weer twee Filmliedjes. Gwyneth Paltrow zingt Coming Home uit haar film Country Strong, waarin ze een countryzangeres speelt. Florence Welch zingt het nummer uit 127 Hours, If I Rise. Winnaar is uiteindelijk Randy Newman voor Toy Story 3. "Mijn rendement is niet echt goed te noemen: twintig keer genomineerd, twee keer gewonnen. Bij de Oscarlunch weten ze al hoe ze mijn kip moeten klaarmaken."

Newman maakte voor het eerst kans op een Oscar in 1981, voor Ragtime. Hij won hem twintig jaar later voor Monsters, Inc. in 2001. Dit keer zit er nog maar tien jaar tussen, dus wie weet over vijf jaar weer...

04.28 uur: Billy Crystal

Billy Crystal komt melden dat de show wat te lang is, "dus de genomineerden voor Beste Film zijn...". Hij vertelt over de acht keer dat hij mocht presenteren en zijn bewondering voor Bob Hope, die dat achttien keer deed. "Ik zag hem eens in het publiek zitten en introduceerde hem. Hij zwaaide, maar zodra de camera weg was, stak hij zijn middelvinger op."

Een oud filmpje van Bob Hope wordt uitgezonden, dat dankzij de magie van Hollywood eindigt met "Hier zijn Robert Downey Jr en Jude Law voor de Visuele Effecten en Filmmontage." Bij de introductiefilmpjes worden beelden getoond van hoe de visuele effecten precies tot stand komen, zoals de draaiende hotelgang uit Inception, die de prijs wint. "Het voelt als de kamer nog steeds zo draait", zegt de winnaar op het podium.

De tweede categorie gaat naar The Social Netwerk (de derde voor die film als je telt). Beide editors feliciteren eerst even elkaar op het podium. En danken daarna "onze vrouwen, die onze liefdesaffaire met ons werk toestaan."

04.20 uur: Oprah

Oprah Winfrey (zelf ooit genomineerd voor The Color Purple) komt op. "Wat doen we als we het leven even niet aankunnen? Dan gaan we naar de films om even te ontsnappen. Maar deze Documentaires laten ons niet ontsnappen." Winnaar is Inside Job, over de financiële crisis. De regisseur Charles Ferguson noemt het een schande dat "drie jaar na de economische crisis nog geen enkele bobo uit het zakenleven de cel in is gegaan".

Regisseur Ferguson houdt van controversiële onderwerpen, hij had eerder al No End In Sight gemaakt, over de Amerikaanse bezetting van Irak.

Dat Exit through the Giftshop geen Oscar wint, bespaart graffitikunstenaar Banksy een dilemma. Hoewel zijn werk wereldberoemd is, heeft hij tot nu toe altijd anoniem kunnen blijven. Hij had de producers gevraagd of hij, als hij zou winnen, een masker mocht dragen, maar die vreesden dat dan vijf mannen met maskers op de Oscar zouden claimen. Jammer dat we niet te zien krijgen hoe de Academy dat probleem zou hebben opgelost.

04.13 uur: Korte film

"Ga eens wat vaker naar een Korte Film kijken", houdt Jake Gyllenhaal het publiek voor. "Die zijn altijd het moeilijkst in te vullen in een Oscarpool en zo kom je beslagen ten ijs. Het kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen." Daarna wint de Documentaire Strangers no More, over een school in Tel Aviv met kinderen uit 48 verschillende landen.

God of Love wint daarna de Korte Speelfilm. De jonge Luke Matheny somt een hele waslijst aan medewerkers op, en belooft dat de rest achter de schermen zal volgen. Ook dankt hij zijn moeder voor de catering in de film.

04.03 uur: Obama

In een filmpje worden mensen geïnterviewd over hun favoriete filmliedje. Als laatste komt de Amerikaanse president Obama in beeld, die kiest voor As time goes by, uit Casablanca.

Daarna zingt Randy Newman (20 nominaties in totaal) een stuk van We belong together uit Toy Story 3, een van de vier genomineerde nummers. Mandy Moore en Zachary Levi (misschien bekend van de tv-serie Chuck?) zingen daarna zelf I see the light uit Tangled.

03.56 uur: Weerwolf

Na de introductiesfilmpjes van de drie genomineerden vat Cate Blanchett de Make-up van The Wolfman samen in één woord: "Goor". De legendarische make-up-ontwerper Rick Baker mag zijn zevende Oscar in ontvangst nemen. Zijn medewinnaar: "Ik wilde altijd al eens winnen van Rick Baker, dit is veel beter."

De Kostuumprijs gaat daarna naar Alice in Wonderland.

03.54 uur: Technische prijzen

Marissa Tomei vertelt over de elf technische Oscars die eerder deze maand werden uitgereikt. Belangrijk, maar te saai voor het grote publiek en dus worden er maar twee minuten aan besteed. "Gefeliciteerd, nerds", vat James Franco het samen.

03.46 uur: Meer geluid

Scarlett Johansson en Matthew McConaughey gaan door met Geluidsmontage en -mixing. "Sommigen zullen het mooiste geluid uit hun leven horen, hun naam voor deze categorie." Johansson en McConaughey verrommelen de aankondiging wat, omdat zij de namen van de crew voorleest en hij gewoon Inception zegt, maar de winnaars zijn er niet minder blij om. Bij Geluidsmontage gaat het wat gestructureerder, hij zegt eerst Inception en dan volgt zij met de naam van de winnaar.

03.40 uur: Australiërs op het podium

Australiërs Nicole Kidman en Hugh Jackman (Hathaway: "We hebben het bijgelegd") komen op en geven een klein lesje filmgeluid, van stomme film tot digital surround sound. Een compleet orkest wordt het podium op geschoven een speelt herkenbare filmmuziek, zoals de soundtrack van Star Wars en E.T.

Daarna komen de genomineerden voor Filmmuziek voorbij. The Social Network krijgt de tweede prijs van de avond.

03.31 uur: Beste Mannelijke Bijrol

Reese Witherspoon mag de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol overhandigen. Normaal gesproken doet de vrouwelijke winnaar van vorig jaar dat, maar Mo'nique wilde om onduidelijk redenen niet. De prijs gaat naar Christian Bale (met een dikke baard) voor zijn complexe rol als uitgerangeerde boxer in The Fighter. Tot nu toe dus nog geen verrassingen bij de belangrijkste prijzen.

"Wat doe ik hier tussen al die getalenteerde mensen?", is zijn eerste reactie. Hij dankt tegenspeler Melissa Leo, "maar ik ga niet zo vloeken als zij".

Ook Dicky Eklund, de man wiens leven hij verbeeldt in de film, zit in de zaal en wordt bedankt door Bale. "Ik kan niet wachten op het volgende hoofdstuk in zijn verhaal."

03.26 uur: Buitenlandse Film

Hellen Mirren kondigt de beste Buitenlandse Films aan in het Frans. Russell Banks vertaalt: "Ik was als Queen Elizabeth veel beter dan Colin Firth als George VI". De Oscar gaat naar het Deense Hævnen.

03.24 uur: Hathaway zingt

Anne Hathaway neemt 'wraak' op Hugh Jackman in een liedje. Jackman trok haar twee jaar geleden 'spontaan' uit het publiek tijdens een dansnummer, nu zingt zij over het feit dat zij hem dit jaar in de steek laat. Omdat Hathaway haar nummer in een smoking zingt, komt James Franco even later in Marilyn Monroe-outfit op.

03.13 uur: Scripts

Josh Brolin en Javier Bardem, die elkaar in No Country For Old Men een paar jaar geleden nog naar het leven stonden, presenteren samen de Oscars voor Beste Script. Aaron Sorkin haalt de eerste prijs binnen voor The Social Network, die hij baseerde op een boek van Ben Mezrich. Hoewel hij eerder films schreef als A Few Good Men en Charlie Wilsons War, was dit zijn eerste nominatie. Hij dankt zijn agent omdat "die nooit verraadde dat ik dit werk ook gratis had gedaan." Ook staat hij erop dat de cavia van zijn kind hem voortaan respecteert.

Beste Originele Script is de eerste prijs die The King's Speech ontvangt. David Seidler (74) memoreert dat hij de oudste persoon is die ooit een Oscar in deze categorie heeft gekregen. "Mijn vader zei altijd al dat ik een laatbloeier was." Ook bedankt hij de Britse koning: "Fijn dat Hare Majesteit mij niet heeft opgesloten in de Tower omdat ik haar vader fuck liet zeggen."

Seidler, die zelf ooit stotterde, is ook verheugd dat de film helpt het stigma onder de aandacht te brengen.

03.03 uur: Tekenfilms

Mila Kunis en Justin Timberlake herinneren eraan dat het tien jaar geleden is dat de eerste award voor avondvullende tekenfilm uitgereikt werd. Speciaal daarvoor toveren ze het decor om in het land Far Far Away uit Shrek, de eerste winnaar in die categorie. Korte Tekenfilm gaat naar The Lost Thing.

Daarna wint Toy Story 3 zoals verwacht voor Lange Tekenfilm. Pixar won deze categorie nu al vier jaar op rij, met Up, WALL-E, Ratatouille. Daarnaast haalde de film wereldwijd meer dan een miljard dollar binnen. De film is later ook nog genomineerd voor Beste Film, al liggen de kansen daarop een stuk lager.

02.51 uur: Kirk Douglas arriveert

De "levende legende" Kirk Douglas komt, ondersteund met een stok, het podium op lopen. De 94-jarige acteur spreekt moeilijk vanwege een beroerte vijftien jaar geleden, maar prijst de presentatoren voluit. "James Franco, je ziet er beter uit buiten die grot." Over Hathaway: "Je ziet er prachtig uit, waar was je toen ik nog films maakte?"

Douglas presenteert de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Douglas houdt het spannend door de kaart met de winnaar al uit de envelop te halen maar vervolgens grapjes te blijven maken. "Zelf ben ik drie keer genomineerd, maar ik heb nooit gewonnen. Vanavond hebben we wel een winnaar: Melissa Leo."

Leo lijkt het niet te kunnen geloven en blijft een poos stokstijf zitten in het publiek. Als ze eindelijk op het podium staat vergeet ze zelfs even de Oscar over te nemen van Douglas, om vervolgens per ongeluk te vloeken tijdens haar dankwoord: "Toen ik Kate twee jaar geleden zag leek het zo fucking easy. Oeps."

02.42 uur: De eerste Oscars

Tom Hanks reikt de eerste twee Oscars uit, voor Art Direction en Cinematografie. Alice in Wonderland wint de eerste. Een duidelijk nerveuze winnaar zegt veel te danken te hebben aan regisseur Tim Burton en belooft hem de helft van de award ("Zoek maar vast een zaag") en heeft een laatste stukje design voor Oscar: een hoedje voor het beeldje. Inception wint voor het camerawerk.

02.30 uur: De show begint

De 83ste Academy Awards beginnen met een parodie op Inception, waarin Anne Hathaway en James Franco de droom van Alec Baldwin (presentator van vorig jaar) binnendringen. Hij blijkt over de genomineerde films te dromen en de presentatoren zijn zo in de bestaande films gemonteerd dat het lijkt alsof ze daar onderdeel van uitmaken. Zo danst Anne Hathaway de 'bruine eend' in Black Swan, terwijl Franco in een niet al te flateus balletpakje toekijkt.

Daarna komen ze beide op, terwijl James Franco blijkbaar nog staat te twitteren. Hathaway en Franco stellen respectievelijk hun moeder ('ga rechtop staan, Spielberg is hier') en oma voor.

02.17 uur: Beste jurken

Style-guru Tim Gunn kiest zijn favoriete jurken op de rode loper. Zoals presentatrice Anne Hathaway in haar rode Valentino ("Zij maakt elke jurk mooi") en de genomineerde Hailee Steinfeld ("Een jurk die past bij haar leeftijd" ). Ook Marissa Tomei en Scarlett Johansson krijgen zijn goedkeuring.

02.04 uur: Interview James Franco

Voor het eerst in de Oscargeschiedenis laten de presentatoren zich van tevoren interviewen. James Franco zit in de green room en zegt zo druk bezig te zijn geweest met zijn voorbereidingen als gastheer dat hij bijna vergeten was dat hij ook nog genomineerd was voor Beste Acteur. Overigens schat hij zijn kansen tegen Colin Firth niet goed in. Hij had al eerder gezegd er zeker van te zijn dat de Brit gaat winnen.

01.43 uur: Gelukkie voor The King's Speech

Of de film nu gaat winnen vandaag of niet, veel meer mensen zullen The King's Speech kunnen gaan zien. De makers van de film kregen vandaag toestemming om een aangepaste versie te vertonen terwijl het origineel nog draait. Normaal gesproken mag een film pas negentig dagen later weer terugkeren in de bioscoop als er in geknipt wordt, maar dit keer is daar een uitzondering voor gemaakt door de MPAA.

De film werd aangepast omdat hij oorspronkelijk een R-rating had, wat inhoudt dat bezoekers onder de 17 jaar niet zonder begeleiding worden toegelaten. Uit de ingekorte versie zijn wat vloekwoorden geknipt (zoals de serie fucks die George VI schreeuwt als het stotteren hem dwarszit), waardoor de film nu PG-13 is en voor iedereen vanaf 13 te zien is.

De 90-dagenregel werd opgesteld om onduidelijkheid over het kijkadvies te voorkomen. "Omdat de producent met een reclamecampagne de nieuwe rating gaat bekendmaken, is een uitzondering nu mogelijk", aldus de MPAA.

01.11 uur: Kijkje achter de schermen

ABC gunt liefhebbers vanavond een extra kijkje achter de schermen. Wie vijf dollar betaalt om in te loggen kan kiezen uit dertig camera's achter de schermen, onder meer op de rode loper, de bühne en de green room. Die kamer, waar de presentatoren wachten tot ze op mogen, is ontworpen door de binnenhuisarchitect die ook Obama's Witte Huis inrichtte. Hij koos voor de uitstraling van een klassieke bibliotheek. "Ze zitten er maximaal maar vijftien minuten, maar iedereen is toch op z'n gemak in een bibliotheek?" Daarom zijn er houten panelen aan de muur, klassiek meubilair en enkele schilderijen. Overigens is alles wat antiek lijkt gewoon gemaakt door de decorbouwers, want het blijft Hollywood.

00.59 uur: Rode loper

De rode loper voor het Kodak Theatre (150 meter lang) stroomt vol met Hollywoodsterren. Om duidelijk te maken hoe lang het duurt om langs de meer dan 500 journalisten te lopen, kun je op de website van ABC de voortgang van Justin Timberlake volgen. Naar verwachting zal hij er een uur over doen.

Genomineerden als Melissa Leo en Hailee Steinfeld zijn al binnen. Beiden maken kans op Vrouwelijke Bijrol. Steinfeld, genomineerd voor haar rol in True Grit, is met haar 14 jaar de jongste kanshebber vandaag. Als ze wint, is ze de op twee na jongste winnares ooit, na Tatum O'Neal en Anna Paquin. "Ik vind het al gewoon leuk om hier te zijn en iedereen te ontmoeten."

00.48 uur: Plannen uitgelekt

Hoewel de producers van het gala altijd de precieze invulling geheim willen houden, is het entertainmentwebsite Deadline Hollywood deze week gelukt een draaiboek voor vanavond in handen te krijgen. Wie het niet wil weten moet nu stoppen met lezen, maar de website voorspelt dat er een aantal verrassingen te verwachten zijn. Zo zou komiek Billy Crystal halverwege de show een monoloog houden (Crystal was acht keer gastheer van de ceremonie en wordt algemeen gezien als een van de beste ooit). Ook zou Kirk Douglas zijn opwachting maken om een prijs uit te reiken. De 94-jarige Hollywoodlegende verschijnt sinds een beroerte in 1996 nog maar nauwelijks in het openbaar.

Opvallend is ook dat twee winnende acteurs uit 2010 dit jaar niet terugkomen om hun award uit te reiken. Mo'nique zou volgens de traditie Beste Mannelijke Bijrol moeten aankondigen, maar weigerde om onbekende redenen op te komen dagen. Christoph Waltz zou de award voor mannelijke bijrol uitdelen, maar kan niet omdat hij elders een film aan het opnemen is.

Overigens weten Deadline Hollywood noch de producenten van het gala wie de winnaars zijn. Dat weten slechts momenteel de twee accountants van PWC die ze geteld hebben. Ze worden in een gesloten koffertje naar de uitreiking gebracht en pas daar weer geopend.

00.00 uur: Hollywood gonst

Nog een paar uur en we weten wie de gouden beeldjes mee naar huis mogen nemen. De gedoodverfde winnaar van de avond is The King's Speech. De film over de stotterende vader van de huidige Britse koningin heeft alles waar de Academy zo dol op is: een waargebeurd verhaal, chique kostuums en een hoofdfiguur die persoonlijke problemen weet te overwinnen. Colin Firth wordt dan ook gezien als dé kanshebber voor Beste Acteur; Britse bookmakers weigerden zelfs nieuwe weddenschappen op hem af te sluiten. Helena Bonham Carter maakt een redelijke kans op Vrouwelijke Bijrol (al heeft Melissa Leo uit The Fighter daar een grotere kans) en ook voor Beste Regie en Beste film wordt het drama genoemd.

Als er al iemand George VI naar de (ahum) kroon kan steken, zal het Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn. De film maakt grote kans op Beste Script voor Aaron Sorkin en kan ook nog wel eens Beste Film of Beste Regie afsnoepen van de Britse inzending. Het hangt dan van de kleinere categorieën af wie zich de uiteindelijke winnaar van de avond mag gaan noemen.

Ook in de andere belangrijke categorieën zijn volgens kenners weinig verrassingen te verwachten. Hoewel Hollywood Annette Bening (twee eerdere nominaties) nu wel eens een Oscar zou gunnen, lijkt Natalie Portman in de balletthriller Black Swan haar te gaan verslaan. Christian Bale heeft naar verluidt weinig concurrentie te dulden voor Mannelijke Bijrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl