Bart Ramselaar, al weer even terug op het middelveld bij PSV
NOS VoetbalAangepast

PSV-jojo Ramselaar hoor je niet klagen

PSV trainde deze week in het stadion. En dat scheelde in de strijd tegen de bittere kou. "Daar is de wind wat minder", weet Bart Ramselaar inmiddels uit eigen ervaring. "En dan extra kleding, thermokleding, handschoenen, muts. We zijn voorzien, maar het blijft wel koud."

Dat zal zaterdagavond vermoedelijk niet anders zijn als de koploper in eigen huis aantreedt tegen FC Utrecht. Maar klagen doet Ramselaar niet. Hij is allang blij dat hij weer een basiskracht is in het team van trainer Phillip Cocu. Dat was in de eerste helft van het seizoen wel anders.

Geen plek

"Ik heb het lang met invalbeurten moeten doen", vertelt de middenvelder, die vorig seizoen in zijn eerste PSV-jaar nog veel aan bod kwam. "Dat was lastig soms. Af en toe kreeg ik de kans en daarna speelde ik weer een tijdje niet. We wonnen alles in het begin van het seizoen. Dan is het ook lastig voor een trainer om wisselingen te doen. Iedereen speelde goed. Er was gewoon geen plek voor mij."

Ramselaar 'mentaal sterker' geworden na tegenslagen bij PSV

Ramselaar heeft die terugkeer in het elftal zelf afgedwongen, vindt hij. "Goed trainen. Dat is het allerbelangrijkst. En als je invalt, ook al is het maar tien of twintig minuten, moet je alles geven en laten zien dat je er klaar voor bent. Net voor de winterstop kreeg ik weer wat minuten en speelde ik goed. Sindsdien ben ik niet meer uit de ploeg geweest en ben ik ook belangrijk voor het team, denk ik."

Inmiddels lonkt heel nadrukkelijk de landstitel voor PSV, dat zeven punten voorsprong heeft op achtervolger Ajax. Maar naar goed gebruik in de voetballerij wenst de drievoudig international niet op de muziek vooruit te lopen. "We hebben nog negen wedstrijden te gaan. In het voetbal kan alles", houdt hij omzichtig een slag om de arm.

Bart Ramselaar vervangt, onder het toeziend oog van trainer Phillip Cocu, Gaston Pereiro

"We moeten uiterst scherp blijven en er elke wedstrijd vol ingaan, met de volle overtuiging dat we gaan winnen. Dat signaal hebben wij heel goed afgegeven in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Dat moeten we elke wedstrijd doen. In de beker tegen Feyenoord waren wij als team een stuk minder en werden we volledig weggespeeld."

Vooral veel zin

Zaterdag kan een volgende stap richting het kampioenschap gezet worden tegen FC Utrecht, dat in september in de Galgenwaard nog met 7-1 ondersteboven werd gespeeld. Maar ook de club die Ramselaar in augustus 2016 verruilde voor de Eindhovenaren. Extra reden voor 21-jarige Amersfoorter om naar dat duel uit te kijken.

"Dan zie ik de Utrecht-jongens weer terug. Het blijft een speciale wedstrijd voor mij. Maar dat was het vooral de eerste keer, vorig seizoen thuis. Het wordt nu al wat normaler. Ik heb vooral veel zin om te spelen."

Bart Ramselaar met een tackle op Feyenoorder Karim El Ahmadi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl