Jan-Willem van Schip
NOS SportAangepast

Zilver voor baanwielrenner Van Schip op puntenkoers

Jan-Willem van Schip heeft op de WK baanwielrennen in Apeldoorn verrassend de zilveren plak veroverd op de puntenkoers. De 23-jarige Van Schip stelde de tweede plaats in de eindklassering veilig door de eindsprint te winnen.

De Australiër Cameron Meyer was opnieuw een klasse apart. Hij won het onderdeel voor de vijfde keer. De Brit Mark Stewart veroverde het brons.

Van Schip verrast met zilveren plak op puntenkoers

Ronde voorsprong

Van Schip reed een geweldige wedstrijd. Hij pakte samen met de Brit Stewart en de Griek Volikakis al snel een ronde voorsprong, wat later nog zeven renners lukte.

Hij mengde zich daarna steeds in de tussensprints en leek, achter Meyer, overtuigend op weg naar het zilver. In de slotfase wisten vijf man (onder wie Meyer) het peloton echter nogmaals te dubbelen (twintig punten).

De winst, van kop af, van de eindsprint (tien punten) bracht Van Schip toch nog het zilver.

"Peter zei nog vantevoren tegen me dat ik vooral gedoseerd moest rijden. Het ging meteen zo hard, maar het voelde goed. Ik had wel al een beetje veel gegeven. Erna was het een kwestie van harken. En die Meyer, daar is nog niks aan te doen", aldus Van Schip.

Vierde medaille

Het is voor Nederland de vierde medaille op de WK in eigen land. Eerder was er goud op de teamsprint (mannen) en scratch (Kirsten Wild) en zilver voor de teamsprint bij de vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl