Rotterdam The Hague Airport
NOS NieuwsAangepast

Nederland zet vijftig Albanezen uit

Zesenveertig Albanezen die illegaal in Nederland verbleven zijn met een overheidsvlucht teruggevlogen naar de Albanese hoofdstad Tirana. Ook vier landgenoten die illegaal in België verbleven vlogen mee.

De vijftig hoopten in Nederland en België te kunnen blijven en asiel te krijgen, maar Albanië staat niet op de lijst onveilige landen. Elk jaar blijven grote groepen mensen het proberen, hoewel hun asielaanvragen om deze reden kansloos zijn.

In 2017 zijn 1490 Albanese vreemdelingen vertrokken. 670 gingen zelfstandig en 820 verlieten Nederland gedwongen. In januari 2018 zijn 100 Albanese vreemdelingen vertrokken, waarvan 30 zelfstandig en 70 gedwongen.

Geen directe vluchten

Nederland maakte begin 2016 afspraken met de Albanese overheid over het in bepaalde gevallen groepsgewijs terugvliegen van de Albanese staatsburgers met overheidsvluchten. Dit was de derde overheidsvlucht. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid waren er op het moment geen lijnvluchten beschikbaar.

De Albanezen werden bij de luchthaven in Rotterdam overgedragen en met begeleiding van de Albanese regering teruggevlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl