Utrecht is een van de gemeenten die werk maken van het weren van auto's
NOS NieuwsAangepast

Winkeliers: auto's weren pakt desastreus uit

Lokale politieke partijen willen het autogebruik in binnensteden terugdringen, maar winkeliers zijn daar de dupe van. Daarvoor waarschuwt winkeliersbranchevereniging Detailhandel Nederland na een analyse van de verkiezingsprogramma's in twaalf steden.

Uit de analyse blijkt volgens voorzitter Van Woerkom dat een op de vier politieke partijen het stadscentrum autoluw of autovrij wil maken. Dat gebeurt door maatregelen als het schrappen van parkeerplaatsen of het weren van de meest vervuilende auto's uit de binnenstad.

Van Woerkom vreest voor desastreuze gevolgen. "De consument die aangewezen is op de auto, bijvoorbeeld vanwege slechte ov-verbindingen of grote aankopen, zal zich niet meer welkom voelen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze haken dan af en gaan online kopen."

P+R

Uit de verkiezingsprogramma's blijkt volgens de branchevereniging onder meer dat in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht duizenden parkeerplaatsen op het spel staan. Dat beleid is "louter en alleen gericht tegen auto's in plaats van dat het de binnenstad vooruithelpt", aldus Van Woerkom.

Van Woerkom wil dat de politiek meer aandacht heeft voor bereikbaarheid. Zo pleit hij voor het verbeteren van Parkeer-en-Reis-voorzieningen aan de rand van winkelgebieden, meer parkeermogelijkheden op drukke dagen en meer oplaadpunten voor elektrische auto's.

Milieudefensie

Milieudefensie komt vandaag met een ander geluid. Uit een peiling door I&O Research in opdracht van de actiegroep zou blijken dat een meerderheid van de inwoners van de grote steden voorstander is van een verbod op vervuilende auto's in de binnenstad. Slechts een op de tien stedelingen wil dat er meer ruimte komt voor autoverkeer in de stad, zegt Milieudefensie.

"Het is opvallend hoeveel mensen klaar zijn met steden vol vervuilende auto's", zegt campagneleider Anne Knol van Milieudefensie. "De lokale politiek is nu aan zet. Zij moet de wensen van bewoners serieus nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl