Amerikaanse militairen testen een Javelin-antitankraket
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen verkopen anti-tankwapens aan Oekraïne

De Verenigde Staten willen voor bijna 50 miljoen dollar aan anti-tankwapens verkopen aan Oekraïne. Het gaat om 210 Javelin-raketten en 37 bijbehorende lanceersystemen.

De deal is door het ministerie van Buitenlandse Zaken ter goedkeuring aan het Congres gestuurd. Naar verwachting tekenen het Huis en de Senaat geen bezwaar aan, omdat zowel Republikeinen als Democraten al geruime tijd meer militaire steun voor Oekraïne verlangen. Het Amerikaanse leger is al begonnen met het trainen van de Oekraïense militairen hoe die de wapens moeten gebruiken.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de Amerikanen Kiev zouden voorzien van wat "versterkte defensieve mogelijkheden" werden genoemd, maar wat die precies inhielden, werd niet bekendgemaakt.

Het Oekraïense leger is in het oosten van het land in oorlog met pro-Russische separatisten. Er geldt een wapenstilstand, maar die wordt regelmatig geschonden.

Volgens de Amerikanen zijn de anti-tankwapens bedoeld voor zelfverdediging en zullen ze de machtsverhoudingen in de regio niet veranderen. Vermoedelijk worden ze in het voorjaar geleverd.

De Russen hebben nog niet op de voorgenomen wapenverkoop gereageerd. Eind vorig jaar zei de onderminister van Buitenlandse Zaken dat de Amerikanen te ver gingen met de uitbreiding van hun militaire steun aan Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl