De vinders met een deel van de schat
NOS NieuwsAangepast

Waterleidingbedrijf vindt pot met gouden munten

Bij werkzaamheden bij Vianen is een aardewerken pot met honderden zilveren en gouden munten gevonden. Waarschijnlijk komen ze uit de vijftiende eeuw.

Medewerkers van een waterleidingbedrijf deden de ontdekking bij graafwerkzaamheden in Hoef en Haag, een nieuwbouwplan tussen Vianen en Hagestein. Er kwam een kookpot van geglazuurd roodbakkend aardewerk tevoorschijn. De pot bevatte ongeveer 500 munten.

We hebben er nu een pot vol verhalen bij. Daar word je als archeoloog heel erg blij van.

Archeoloog Peter de Boer

Twaalf munten bleken van goud te zijn, de andere van zilver. Archeoloog Peter de Boer stelde vast dat de meeste lijken te dateren uit de jaren 70 en 80 van de vijftiende eeuw, toen het gebied werd geregeerd door Bourgondische hertogen. Het gaat waarschijnlijk om munten die veel werden gebruikt voor de handel.

De Boer is enthousiast over de vondst. Hij wijst erop dat er maar weinig bekend is over het leven in het gebied na 1405, toen de middeleeuwse stad Hagestein voor een groot deel werd verwoest. "We hebben er nu een pot vol verhalen bij. Daar word je als archeoloog heel erg blij van."

In de pot zaten ook stukjes textiel. Waarschijnlijk zat een deel van de munten daarin in rolletjes verpakt.

De munten zijn nu eigendom van onder meer het waterleidingbedrijf, de projectontwikkelaar en de eigenaars van de kavel waar de pot werd gevonden. Ze hebben ze tijdelijk afgestaan voor onderzoek. Zodra de munten zijn getaxeerd, zullen de eigenaren bepalen wat ermee gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl