NOS NieuwsAangepast

'Te weinig aandacht voor gevaar hennepkwekerijen voor omwonenden'

Gemeenten, energiemaatschappijen en andere partijen moeten meer doen om de gevaren van hennepkwekerijen voor omwonenden tegen te gaan. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Hennepkwekerijen zijn vooral een gevaar voor omwonenden vanwege het risico op brand. Doordat de elektriciteits- en de gasaansluiting vaak zijn gemanipuleerd, kan er kortsluiting ontstaan. Volgens de Onderzoeksraad zijn jaarlijks zeker 65 woningbranden het gevolg van hennepteelt.

Een ander risico van hennepteelt is dat woningen kunnen instorten doordat er ondeugdelijke aanpassingen zijn gedaan, zoals het uitgraven van de kruipruimte. Ook kunnen gevaren voor de gezondheid ontstaan vanwege het vrijkomen van ongezonde gassen. De OVV heeft de risico's grafisch weergegeven in een plaatje (.pdf).

Controle

Omdat hennepteelt illegaal is, rust de aanpak ervan nu vooral bij politie en justitie. Maar die richten zich hoofdzakelijk op het oprollen van de kwekerijen en niet op de veiligheid, zegt de OVV. Na ontmanteling van een kwekerij wordt zelden een veiligheidscontrole gehouden.

Daarom vindt de raad dat partijen als gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. "Niet het illegale karakter van de hennepteelt moet centraal staan, maar de onveilige situaties die deze teelt veroorzaakt", staat in het rapport.

Netwerk

Energiebedrijven moeten als het aan de OVV ligt hun netwerken zo inrichten dat ze beter kunnen detecteren wanneer er ongewoon veel stroom wordt afgetapt. Ook moeten ze overtreders strenger aanpakken.

Van burgemeesters verwacht de raad dat ze alle betrokken partijen samenbrengen om gezamenlijk maatregelen te nemen. De raad doet ook een beroep op de omwonenden zelf. Wanneer die hun ogen en oren openhouden, kan dat onveilige situaties voorkomen, zegt de OVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl