RTV Rijnmond

Laag water: hinder voor schepen, dorpen komen bloot te liggen

time icon Aangepast

De harde oostenwind zorgt vandaag voor extreem lage waterstanden. Dat leidt op diverse plekken tot problemen voor schepen en veren.

Rijkswaterstaat verwacht in Rotterdam een waterstand van ruim 1,5 meter onder NAP. Dat is de laagste in meer dan vijftig jaar.

De Haringvlietsluizen zijn tot en met zondag dicht om het rivierwater binnen te houden. Anders zou de scheepvaart in problemen komen, schrijft RTV Rijnmond.

RWS West NL Zuid
@RWS_WNZ
Uitzonderlijk! #Haringsvlietsluizen tot en met het weekend gesloten om ons rivierwater binnen te houden voor de scheepvaart. Door sterke oostenwind (windkracht 7/8) hebben we extreem lage waterstand op zee en de Maas. Morgen laagste waterstand sinds 1972 bij Rotterdam: -1.53 NAP
1 jaar geleden

Ook in Zeeland is de waterstand extreem laag. Daardoor lag vanochtend een schip vast in het Kanaal door Zuid-Beveland. Nu komt van alles boven, signaleert de Zeeuwse weerman Jos Broeke. "Je ziet resten van verdronken dorpen en scheepswrakken."

Omroep Zeeland

Vanwege het lage water liggen diverse veerdiensten eruit. Wagenborg passagiersdiensten schrapt enkele afvaarten van en naar Schiermonnikoog. Door het lage water zijn de havens van Schier en Lauwersoog slecht te bereiken.

En de boot tussen Den Helder en Texel vaart tussen 10.00 uur en 15.30 uur niet. Ook de komende dagen ligt de dienst deels stil, pas zondag is de dienstregeling weer normaal.

Boswachter Thomas
@ThomasvanderEs
De hoogwatervloedlijn van een paar weken geleden is nog zichtbaar. Nu raakt de #Biesbosch 'al' zijn water kwijt. Onaangenaam koud, maar om dynamiek van gebied te zien.
1 jaar geleden
Dit is een artikel van

STER Reclame