De Verrekijker op de campus van de VU ANP

Krakersvrijplaats De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit moet ontruimd worden en mag niet meer worden gebruikt. De universiteit besloot daartoe nadat het studentencollectief achter de vrijplaats er dinsdag een bijeenkomst hield met een voor moord veroordeelde Palestijnse activist. Volgens de VU is het vertrouwen in De Verrekijker weg.

De activist, Rasmea Odeh, kreeg in Israël een levenslange gevangenisstraf voor een bomaanslag in 1969. Daarbij kwamen twee studenten om het leven. Bij een gevangenenruil in 1980 kwam ze vrij. De studenten zeggen dat Odeh niets met de aanslag te maken had en noemen haar, tot schok van de VU, een heldin.

"Het mag duidelijk zijn dat deze mevrouw niet een al te beste reputatie heeft, om het maar netjes te verwoorden", zegt woordvoerder Wessel Agterhof van de Vrije Universiteit in het NOS Radio 1 Journaal.

Rasmea Odeh in De Verrekijker ANP

De uitnodiging van De Verrekijker was niet de aanleiding om de zaal te sluiten. "Het belangrijkste is: wij waren er niet van op de hoogte. Het was een geheime bijeenkomst en dat nemen we De Verrekijker zeer kwalijk."

Politie waarschuwde VU

Hij vindt dat de studenten nonchalant zijn omgesprongen met de veiligheid op de campus. "Het OM heeft online meegekeken en de politie heeft ons geïnformeerd over de lezing, niet de studenten zelf. Dat is niet de weg die we willen bewandelen."

Volgens Agterhof waren er ernstige zorgen over de veiligheid van de studenten en medewerkers, al bleef het rustig bij de zaal. "We hebben geluk gehad, of misschien hebben we ons overdreven zorgen gemaakt. Maar als we geconfronteerd worden met een geheime lezing en het verloopt toevallig rustig, dan laten we het daar niet bij."

Censuur

De Verrekijker zegt dat de reden dat er bij de VU geen melding is gedaan vooral tijdnood was, omdat de organisatie naar eigen zeggen pas laat wist dat Odeh zou komen spreken. Daarnaast zeggen de studenten dat de universiteit tegen hen heeft gezegd dat de lezing niet door was gegaan als de lezing wel was aangemeld.

De VU ontkent dat de De Verrekijker is gevraagd te vertrekken omdat het om Odeh ging. Woordvoerder Agterhof blijft erbij dat het verzwijgen van de bijeenkomst de reden is voor de sluiting en wil niet zeggen of de VU de lezing had laten doorgaan als de studenten de universiteit wel hadden ingelicht.

'Academische vrijheid'

Volgens Agterhof was het contact met De Verrekijker goed in de twee jaar dat de krakers op de campus zaten. Hij denkt daarom dat ze gehoor geven aan het verzoek de ruimte te ontruimen. "Al heb ik op sociale media gezien dat ze daar anders over denken."

Tegen de NOS zegt een van de krakers dat ze niet zonder meer gehoor willen geven aan het verzoek van de VU. Hij zegt dat ze een advocaat in de arm hebben genomen. Die zegt dat de universiteit hen hierom niet eruit kan zetten. De studenten willen met de universiteit in gesprek gaan over academische vrijheid, die volgens hen in het geding is door de ontruiming.

STER reclame