Een belastingaanslag
NOS NieuwsAangepast

Wat doe je met je bitcoins bij je belastingaangifte?

Vanaf vandaag kunnen we weer belastingaangifte doen over het afgelopen jaar. Dat wordt even opletten voor beleggers, want cryptomunten moet je óók aangeven. Die digitale munten, zoals bitcoins, worden gezien als vermogen: net als spaargeld, aandelen, goud of geld in een andere valuta. En daar betaal je natuurlijk belasting over.

De Belastingdienst vraagt al sinds 2013 naar het vermogen in cryptomunten, maar sinds dit jaar is het pas een relevante vraag voor veel Nederlanders. De munten zijn door hun stijgende waarde een stuk populairder geworden dan de jaren daarvoor.

Vanaf 2013 vraagt de belastingdienst al naar je vermogen in bitcoins

Beleggers die pas vorig jaar cryptomunten hebben gekocht, hoeven zich niet direct zorgen te maken. Alleen beleggers die hun virtuele munten vóór 1 januari 2017 hebben gekocht, hoeven die aan te geven.

De Belastingdienst heeft namelijk een peildatum vastgesteld. Dat is het moment waarop wordt vastgesteld wat jouw vermogen was. Dit jaar is de peildatum 1 januari 2017. Toen betaalde je voor een bitcoin net geen 1000 dollar. Deze waarde van de cryptomunt moet worden aangehouden, ook al was de bitcoin duurder of goedkoper toen je hem in 2016 kocht.

Volgens marktonderzoeker Kantar TNS bezitten maar liefst 580.000 Nederlanders cryptomunten. Verreweg de meeste mensen hebben pas vorig jaar cryptomunten ontdekt. Die moeten volgend jaar hun digitale munten dus wél als vermogen aangeven tijdens de belastingaangifte.

Wat moet je aan belasting betalen?

Toch hoeven de meeste mensen zich niet druk te maken over gigantische bedragen die ze aan de belasting moeten betalen. Je hoeft namelijk dit jaar geen belasting te betalen over je bitcoins als je vermogen minder is dan 25.000 euro en 50.000 euro als je getrouwd bent of samenwoont.

Volgend jaar is zelfs de eerste 30.000 heffingsvrij vermogen, dus 60.000 euro als je getrouwd bent of samenwoont. Het totale vermogen bestaat uit spaargeld, aandelen of een tweede woning, min eventuele schulden.

Als je verder geen spaargeld bezit, is dat dus een vrij hoge drempel voor een belegger: slechts een kwart belegt meer dan 1000 euro in cryptomunten.

Maar stel: je bent begin 2017 in de bitcoins gestapt en je hebt voor 3000 euro bitcoin gekocht. Bij de aangifte van volgend jaar moet je deze bitcoins opgeven. Volgend jaar is 1 januari 2018 de peildatum en toen stond de bitcoin op bijna 14.000 dollar, omgerekend 11.500 euro. Jouw vermogen in bitcoins is dan gegroeid van 3000 euro naar 34.500 euro. Over de eerste 30.000 euro hoef je volgend jaar dus geen belasting te betalen. Dan blijft er 4500 euro over waar je 0,6 procent belasting over betaalt, wat neerkomt op 27 euro.

Mensen die de Belastingdienst toch willen omzeilen, moeten stilstaan bij de mogelijke gevolgen. Als je gepakt wordt, moet je een flinke boete betalen. "Er zijn meerdere voorbeelden van mensen die tegen de lamp zijn aangelopen. Als je je bitcoins verkoopt, dan krijg je plotseling een som geld. Het is dus goed mogelijk dat de Belastingdienst dan op je deur klopt om te vragen waarom je vermogen zo plotseling is toegenomen", zegt een woordvoerder van de dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl