NOS WielrennenAangepast

Teamsprinters imponeren en veroveren wereldtitel, vrouwen tweede

Tijdens de eerste dag van de WK baanwielrennen in Apeldoorn zijn de Nederlandse mannen wereldkampioen geworden op het onderdeel teamsprint. De vrouwen, die boven verwachting presteerden, moesten genoegen nemen met zilver.

Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren in de finale sneller dan grootmacht Groot-Brittannië: 42,727 om 43,231.

Hoogland rekende als derde renner in een rechtstreeks duel af met Jason Kenny. Ook Jack Carlin en Ryan Owens reden in de finale voor de Britten.

In de eerste ronde werd Hoogland vervangen door Matthijs Büchli, die in de finale weer pas op de plaats moest maken.

  • ANP
    De Nederlandse teamsprinters in Apeldoorn
  • ANP
    Jeffrey Hoogland

Visitekaartje

Nederland gaf al in de kwalificaties al zijn visitekaartje af. Het trio 't Hoenderdaal/Lavreysen/Hoogland klokte tijdens de kwalificaties een tijd van 42,869 en dat was een nieuw Nederlands record. Dat werd dus in de finale opnieuw aangescherpt.

Het is de eerste keer in de historie dat Nederland goud verovert op het onderdeel. Oranje werd de afgelopen twee WK's tweede op de teamsprint.

Het brons op de teamsprint was voor Frankrijk, dat Rusland versloeg.

'Zilveren' baanwielrensters hadden ingezet op brons

Zilver voor vrouwen

Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx pakten een zilveren plak op de teamsprint. Het sterke Duitse duo Miriam Welte en Kristina Vogel was in de finale duidelijk te sterk: 32,605 om 33,124.

De Duitse vrouwen pakten eerder brons op de laatste twee WK's, net als op de Spelen van Rio.

Het brons ging naar de titelverdedigers uit Rusland, die in de troostfinale China versloegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl