Berlusconi heeft nog steeds fans: 'Wie is er beter dan hij?'
Salvatore De Castro, artiestennaam Erik, heeft een studio aan huis. Het is er wat vochtig en rokerig. "Niet bepaald Arcore, haha!", zegt hij refererend aan het Milanese landgoed van zijn grote held: Silvio Berlusconi.
Erik is een volkszanger in Palermo en schreef een lied over de Italiaanse oud-premier. "Ik wilde een lied schrijven over iemand die iedereen wil zijn. Wie is er beter dan Silvio Berlusconi?"
Het is een godswonder dat we het nog in deze termen hebben over de 81-jarige mediamiljardair Berlusconi. De man die tegen alle verwachtingen in weer een cruciale rol speelt bij de verkiezingen van komende zondag. In 2011 afgetreden na fraude- en seksschandalen en een open-hart-operatie achter de rug. Maar als boegbeeld leidt Berlusconi zijn partij Forza Italia mogelijk naar een verkiezingsoverwinning.
'Links complot'
"Ik wil Berlusconi leren kennen," zingt Erik in zijn lied. Europa heeft hem vooral leren kennen als een frauduleuze, seksbeluste tycoon. Maar Erik gelooft die verhalen simpelweg niet. "Een man die zo rijk is als hij hoeft toch geen belastingfraude te plegen? En het rechtssysteem hier is één groot links complot."
Wie je ook gelooft: de rechter heeft Berlusconi schuldig bevonden en veroordeeld, waardoor hij zelf geen premier meer kan worden. Maar dat geeft niet. In de Palermitaanse wijk Brancaccio, waar Erik vandaan komt, steunen ze iedereen die achter Berlusconi staat. In een koffietentje hangt een poster van een regionale kandidaat van Forza Italia. "Op hem ga ik stemmen", zegt een vaste klant. "Berlusconi nummer één."
Berlusconi leunt op deze fanatieke supporters. Kenners schatten dat zo'n 10 procent van het electoraat nooit van zijn zijde zullen wijken. In de laatste peilingen stond Forza Italia op 17 procent: bij lange na niet genoeg om de verkiezingen te winnen.
Berlusconi heeft de Italianen altijd gegeven wat ze wilden. Spektakel, showgirls, voetbal.
"Berlusconi ís Italië", zegt Franco Maresco. Hij verbaasde zich altijd over de eeuwigdurende steun voor de miljardair en maakte een documentaire over hem in Brancaccio. "Hij heeft de Italianen altijd gegeven wat ze wilden. Spektakel, showgirls, voetbal."
En nu is het economische zekerheid. In het koffiebarretje staat altijd een van de zenders op van het mediaconglomeraat van Berlusconi. Bijna dagelijks belooft hij in de interviews op die zenders hogere pensioenen en lagere belastingen. Hij doet die beloften terwijl de overheid dat geld waarschijnlijk niet heeft. Maar dat maakt de vaste gasten niet uit. "Hij is een ondernemer. Hij weet hoe hij dit land weer op het juiste pad moet krijgen."
En omdat Berlusconi het Italiaanse volk als geen ander kan aanvoelen, sloot hij afgelopen najaar een coalitie met twee anti-migratiepartijen. "Ik snap dat wel, want de Italianen zijn de migranten zat. Er kwamen altijd wel migranten naar Palermo, maar niet zoveel als tegenwoordig", aldus Erik.
Gezamelijk lijken de drie partijen de meerderheid te halen om een regering te vormen. Maar zelfs als dat niet gebeurt zal Berlusconi waarschijnlijk een cruciale rol spelen. Bijvoorbeeld voor het vormen van een grote centrumcoalitie, net als in Duitsland.
"Dat Berlusconi nog bestaat is het falen van links. Ze zijn ver afgedreven", zegt Maresca. Hij zegt daarmee dat de linkse regering de afgelopen jaren Italië niet uit de crisis heeft weten te trekken. De economische groei loopt in Italië ver achter op de rest van Europa.
De bunga bunga-feesten van weleer lijken de Italianen bijna vergeten. De fans van Berlusconi denken liever terug aan het feit dat in grote delen van zijn premierschap het economisch een stuk beter ging dan nu. Erik zingt het treffend. "Ik wil net als Berlusconi een splinternieuwe auto. En werk waarbij het allemaal goed gaat."