NOS SportAangepast

IOC bevestigt opheffing schorsing Rusland

'Rusland nu weer volwaardig lid van olympische familie'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bevestigd dat de schorsing van Rusland met onmiddellijke ingang is opgeheven. Het nieuws volgt na de mededeling van voorzitter Aleksander Zjoekov van het Russisch Olympisch Comité (ROC). "Het Russisch Olympisch Comité (ROC) is weer als volwaardig lid opgenomen in de olympische beweging", verklapte de tevreden preses eerder op de dag.

Volgens het IOC zijn alle dopingcontroles van de Russische sporters afgerond en zijn er geen nieuwe positieve gevallen bijgekomen. "Dat betekent dat ons lidmaatschap en de rechten die daarbij horen, weer zijn hersteld", zei Zjoekov.

Denis Joeskov

Neutrale vlag

Eind vorig jaar besloot het IOC Rusland te schorsen na onthullingen over systematisch van staatswege georganiseerd dopinggebruik van Russische sporters. Uiteindelijk mochten 168 Russen onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen in Zuid-Korea. Zij hadden een aantoonbaar dopingvrij verleden.

Olympisch kunstschaatskampioene Alina Zagitova deed onder neutrale vlag mee

Opvallend

Het moment waarop het IOC dit bekend is opvallend. De Olympische Spelen zijn immers pas een paar dagen ten einde.

"Het is een beetje een rare beslissing als je kijkt wat er allemaal is gebeurd vóór de Olympische Spelen", aldus Rusland correspondent Geert Groot Koerkamp.

"De argumentatie van het IOC is ook tamelijk zwak en een hoop mensen zetten vraagtekens bij deze beslissing. De indruk wordt gewekt dat men een grote streep wil zetten onder het dopingverleden en gewoon weer verder gaan met een schone lei. Zo wordt het ook hier in Rusland opgevat."

"De Russen willen niet erkennen dat er gebruik is gemaakt van systematische doping. En in die zin voelen ze zich nu gesteund door het IOC". sluit Koerkamp af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl