PVV-leider Wilders in de Doema
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden MH17 eisen excuses van Wilders om bezoek aan Moskou

De stichting Vliegramp MH17 heeft geen goed woord over voor het bezoek aan de Russische Doema van PVV-leider Wilders.

Ook een tweet waarin Wilders een foto toont van een Russisch-Nederlandse vriendschapsspeld op zijn pak keuren de nabestaanden met kracht af.

"Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast", zegt de stichting. De nabestaanden willen excuses van de PVV-leider. Wilders heeft nog niet gereageerd op de ophef.

Wilders bracht gisteren een bezoek aan het Russische parlement. Hij sprak met twee leden van de commissie internationale zaken: voorzitter Leonid Sloetski en oud-wereldkampioen schaken Anatoli Karpov. Wilders zegt dat hij "uiteraard volledige medewerking verwacht van de Russen bij de nasleep van de MH17-ramp". Vrijdag praat hij ook nog met een viceminister van Buitenlandse Zaken.

Bestuurslid Piet Ploeg van de stichting MH17 vindt het hele bezoek van Wilders aan de Doema ongepast. Ploeg zegt dat Wilders voorbijgaat aan het feit dat bij het neerhalen van de MH17 298 mensen zijn omgekomen en dat Rusland daarbij aantoonbaar betrokken was.

Wilders moet zich volgens Ploeg niet bemoeien met het diplomatieke verkeer in deze kwestie, "waarbij men over eieren moet lopen". Een solo-actie zoals die van Wilders is ongepast, zegt Ploeg. Het is niet de bedoeling dat individuele Kamerleden het internationale Joint Investigation Team (JIT) voor de voeten gaat lopen, zei Ploeg in het NOS Radio 1 Journaal.

Ingehouden woede

Thomas Schansman, wiens zoon omkwam in de MH17 op 17 juli 2014, uit in een brief zijn verontwaardiging over de met trots gedragen vriendschapsspeld door Wilders. Op het eind van zijn brief vraagt Schansman Wilders om excuses.

Betere relatie met Rusland noodzakelijk

In een reactie op de kritiek van de nabestaanden noemt Wilders betere relaties met Rusland noodzakelijk en gewenst. "Dat is in het Nederlands belang, daarom ben ik hier in Rusland."

De PVV-leider zegt dat hij bij ieder gesprek aan de orde stelt dat Rusland moet meewerken aan het MH17-onderzoek. "Dat kan beter in goed overleg dan in vijandschap", voegt Wilders eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl